ДАЛИ ЗНАМО ШТА ЈЕДЕМО ?
ДАЛИ ЗНАМО ШТА ЈЕДЕМО ?
Srbi jedu hranu krcatu materijama koje izazivaju rak, a nisu
ni svesni toga!
“Umro je posle kratke
i teške bolesti.” Čitulje su pune slika i imena onih koji su život okončali na
ovaj način, odnosno onih koji su umrli od raka. Rak ili kancer reč je koja se
izbegava, ne izgovara se i ne piše čak ni u umrlicama.
U Srbiji svake godine
od ove bolesti oboli 32.000, a umre 18.000 ljudi! U svakom momentu najmanje
160.000 Srba ima neku vrstu karcinoma. Budućnost je, nažalost, još crnja.
Profesor dr Nenad Borojević, direktor Instituta za onkologiju, najveće ustanove
za lečenje malignih bolesti u našoj zemlji, za Kurir kaže da se broj obolelih
svake godine uveća za pet odsto! Kao potencijalne uzročnike raka direktor
Instituta navodi i hranu punu aditiva i raznih vrsta konzervansa za koje je
dokazano da su kancerogeni.
- Kao doktor ne mogu da
zabranim da se u pojedinim namirnicama nalaze te materije. Mnoge vrste
pesticida koje se upotrebljavaju za prskanje biljaka koje se kasnije koriste u
ishrani mogu biti potencijalni izazivači raka. Potrebno je da se one zakonom
zabrane - ističe doktor Borojević.
Sa tvrdnjama doktora
Borojevića slaže se i doktor veterinarske medicine Miroslav Stojšić, bivši
načelnik Republičke veterinarske inspekcije i nekadašnji savezni inspektor za
uvoz i izvoz.
- U nekim mesnim
prerađevinama nalazi se i zabranjeni polifosfat, koji na ljude deluje mutageno
i u drugom i trećem kolenu, a koji utiče na obolevanje od raka debelog creva.
Svinjsko meso u srpskim mesarama najčešće je lošeg kvaliteta. U ishrani svinja
koristi se takozvana sano hrana, puna hormona, antibiotika i sedativa,
zahvaljujući kojima je životinja za pet meseci spremna za klanje. Jedući takvo
meso, naročito pljeskavice koje su pune soje, loja i polifosfata, koji spada u
genotoksične materije i čija je upotreba zabranjena svuda u svetu, ljudi mogu
dobiti mutacije gena koje će se ispoljiti tek kod njihove dece ili dece njihove
dece - objašnjava doktor Stojšić. On dodaje da na deklaracijama ne piše da meso
sadrži te materije, već se one vode kao aditivi, koji nisu zakonom zabranjeni.
- Šunke u crevu i
“pica šunke” takođe spadaju u vrlo loše prerađevine koje, ako se dugo i često
jedu, mogu da izazovu rak debelog creva. Šunka se pravi od svinjskog buta, čija
je cena oko 500 dinara, a ona je duplo jeftinija. A to je zato što na 100
kilograma svinjskog buta ide od 100 do 150 kilograma leda. Da bi se ta masa
ujedinila, dodaje se soja, a u to još ulaze i već pomenuti polifosfati, kao i
poboljšivači ukusa i glutaminati - priča Stojšić, i naglašava da tu nije kraj
“recepturi”. U masu se dodaje i emulgator karagenan, koji se dobija iz morskih
algi i spada u hidrokoloide, materije koje vezuju vodu, pa je takođe
kancerogen.
Doktor Stojšić
naglašava da za kancerogene materije nema bezbedne granice vrednosti zbog čega
i najmanje količine mogu uticati na razvoj i pojavu raka!
- Ni viršle nisu
bezbedne. Isto kao i šunka, upola su jeftinije od mesa od kojeg se prave. U
njihov sastav ulaze šija, leđa, trtica i kosti od pilića koji su puni
antibiotika, hormona, teških metala i bakterija - zaključuje Stojšić.[ antrfile
]
KAKO ŠUNKA IZAZIVA KANCER
- Kada čovek pojede
šunku i ona se razloži u digestivnom traktu, karagenin se lepi za sluzokožu
debelog creva izazivajući njegovu upalu ili kolitis, a nuspojava je zatvor.
Posle pražnjenja debelog creva, na zidovima se prave ranice koje dovode do
ulceroznog kolitisa. Nitritna so iz šunke s proteinima iz mesa i soje pravi
nitrozoamine, a oni, kada dođu u dodir s ranicama, na sluzokoži debelog creva
izazivaju rak - ističe Miroslav Stojišić i dodaje kako se “sad svi čudimo
odakle toliki broj obolelih od raka”.
OPASNI EMULGATORI
Prema rečima doktora
Stojšića, emulgator je materija koja se dodaje u industrijski proizvedenu hranu
da bi ona imala lepši ukus, miris ili boju. Emulgatori se takođe koriste i kao
konzervansi.
- Njihov dugotrajan
unos štetan je po zdravlje. U zemljama zapadne Evrope veoma se strogo
kontrolišu i gotovo ne koriste. U zemljama koje su nedavno “ušle” u Evropu
postoji zakonska obaveza da na etiketi proizvoda bude deklarisano koji su
emulgatori dodati i u kojim količinama. Kod nas je ta “politika” u povoju i ima
dosta proizvoda na kojima to nije jasno ili nije uopšte deklarisano.
OVO SAM NAŠLA U SVOM FRIŽIDERU
Energetsko piće -
natrijum benzoat (E211) maksimum 0,012 odsto
Blagi kečap - isti
konzervans ali maksimum 0,1 odsto
Pileće viršle -
konzervans: natrijum nitrit (E250), antioksidanti: natrijum laktat E325,
konzervans E 250, emulgator E450
Kranjska kobasica -
konzervans E 250, boja E 120, stabilizator E 450, antioksidant aksorbinska
kiselina E 300, konzervans natrijum nitrit (E250), emulgatori E450, E 451, E452
PAŽNJA! PAŽNJA!
Zalepite ovo na
frižider i prekontrolišite ima li u onome što jedete emulgatora sa spiska!
Emulgatori
Lista emulgatora
(aditiva) koji su sumnjivi, opasni i zabranjeni u EU:
više od 2% nitrita
kancerogeno (u određenoj količini izaziva rak)
više od 3% polifosfata
- veoma opasno
E102 - opasan
E103 - zabranjen
E104 - sumnjiv
E105 - zabranjen
E110 - opasan
(veštačka boja)
E111 - zabranjen
E120 - opasan
E121 - zabranjen
E122 - sumnjiv
E123 - veoma opasan
E124 - opasan
(veštačka boja)
E125 - zabranjen
E126 - zabranjen
E127 - opasan
E130 - zabranjen
E131 - izazivač raka
E141 - sumnjiv
E142 - izazivač raka
E171 - sumnjiv
E173 - sumnjiv
E180 - sumnjiv
E210 - izazivač raka
E211 - izazivač raka
E212 - izazivač raka
E213 - izazivač raka
E215 - izazivač raka
E216 - izazivač raka
E217 - izazivač raka
E221 - poremećaj creva
E222 - poremećaj creva
E223 - poremećaj creva
E224 - poremećaj creva
E226 - poremećaj creva
E230 - štetan za kožu
E231 - štetan za kožu
E232 - štetan za kožu
E241 - sumnjiv
E250 - izaziva
poremećaj krvnog pritiska
E251 - izaziva
poremećaj krvnog pritiska
E330 - limunska
kiselina (klinika za pedijatrijsku kliniku u Diseldorfu tvrdi da izaziva rak)
E311 - izaziva osip
E312 - izaziva osip
E320 - holesterol
E321 - holesterol
E322 - napada želudac,
lecitin
E338 - poremećaj
želuca
E339 - poremećaj
želuca
E340 - poremećaj
želuca
E341 - poremećaj
želuca
E407 - poremećaj creva
E450 - poremećaj
želuca i creva
E461 - poremećaj
želuca
E462 - poremećaj
želuca
E463 - poremećaj
želuca
KONZERVANSI
IZAZIVAČI ZLOĆUDNIH
TUMORA: E105, E121, E125, E131, E142, E210, E240, E447
IZAZIVAČI OBOLJENJA
ŽELUDAČNO-CREVNOG TRAKTA: E221-226, E320, E338-341, E405, E407, E461-466
IZAZIVAČI ALERGIJE:
E230, E239, E311-313
IZAZIVAČI BOLESTI
JETRE I BUBREGA: E171-173, E320, E322
Znamo li šta jedemo?
Pa ko preživi... Neki aditivi su toliko opasni da na ljude
mogu da deluju mutageno i u drugom ili trećem kolenu i ostavljaju veoma velike
posledice po zdravlje ljudi.
Ako ste odlučili da iz upotrebe konačno izbacite
„koka-kolu" ili „pepsi", osvešćeni najnovijim saznanjima o
potencijalno kancerogenim sastojcima pomenutih gaziranih pića, ne bi bilo
zgoreg da još malo sačekate pre nego što sadržinu vašeg frižidera proglasite
bezbednom za zdravlje.
Jer Srbi, mada često toga nisu ni svesni, svakodnevno u svoj
organizam unose namirnice „bogate" raznoraznim emulgatorima i
konzervansima za koje je takođe utvrđeno da mogu biti štetni ili čak pogubni po
čovekovo zdravlje.
Potencijalno opasna hemijska jedinjenja
- Hidrogenizovane
masnoće
- Transmasne kiseline
- Akrilamid
- Natrijum-nitrat i
drugi nitriti
- Polifosfati
Opasno mleveno meso
Dok se potencijalno kancerogeno sredstvo za bojenje 4-MEI
može naći u svakoj flašici „koka-kole" u bilo kojoj zemlji na svetu, samo
se još u Srbiji mogu kupiti mesni proizvodi koji sadrže polifosfate i druge
štetne sastojke. Neki od njih su, štaviše, toliko opasni da na ljude mogu da
deluju mutageno i u drugom ili trećem kolenu, a mada su zvanično zabranjeni,
proizvođači ih i dalje obilato koriste kako bi namirnice duže trajale, imale
lepšu boju ili jednostavno prijatniji ukus.
Tako se, recimo, konzervans E-407 karagenan odavno nalazi na
listi zabranjenih aditiva u zemljama Evropske unije, budući da je dokazano da
izaziva brojna oboljenja želudačno-crevnog trakta (među njima i rak debelog
creva), ali ga u Srbiji možete naći na svakom koraku, odnosno bukvalno u svakoj
mesari. Bivši veterinarski inspektor Miroslav Stojišić za Press nedelje kaže da
se ovaj sastojak kod nas koristi i u mlečnoj industriji, zbog čega bi država
morala da reaguje i da zaštiti potrošače i njihovo zdravlje.
Saveti stučnjaka
Nutriciolog Ljubomir
Pfaf ističe da je crni hleb uvek bolji od belog, a mladi sir od starijeg, a da
je najbolje jesti ribu, jer je to najzdravije meso.
- Ako je reč o
hladnokrvnim životinjama, onda riba, a ako je reč o toplokrvnim, onda konjsko
meso. Riba je bogata vitaminima i omega 3 masnim kiselinama, a naučno je
dokazano da čovek koji jede ribu tri puta nedeljno nema šanse da dobije neko
srčano oboljenje. I priroda je to dokazala. Iako žive u najgorim uslovima, u
izuzetno niskim temperaturama, još nijedan Eskim nije imao povišen pritisak,
srčani ili moždani udar - kaže Pfaf.
- Taj E-407 karagenan spada u grupu najštetnijih aditiva, a
kod nas se stavlja u viršle, šunke, čak sam skoro u jednoj prodavnici video da
ga ima i u mleku. Karagenan je izuzetno opasan, jer je potencijalni izazivač
raka debelog creva. A stavljaju ga u namirnice koje ljudi svakodnevno kupuju i
unose u organizam - upozorava naš sagovornik.
Polifosfati su, takođe, uobičajena pojava u ovdašnjim
suhomesnatim prerađevinama, a proizvođačima nimalo ne smeta što je isti
dokazano genotoksična materija, te njegovo preterano unošenje u organizam može
izazvati mutacije gena. Osim što ih stavljaju u šunke i parizere, zabranjeni
polifosfati mogu se naći bezmalo u svakom kiosku brze hrane u Srbiji.
- Nigde se u svetu polifosfati ne stavljaju u mleveno meso,
osim kod nas, gde ih možete naći gotovo u svakom kiosku koji prodaje ćevape i
pljeskavice. Za to je kriva veterinarska inspekcija, jer ne radi svoj posao.
Takve namirnice ne smeju da idu u promet, samo što se ovde kontrole izvršavaju
po nalozima tajkuna i proizvođača, pa se tako desi da u našoj hrani možete naći
aditive, boje, emulgatore koji se više nigde u svetu ne koriste - objašnjava
Miroslav Stojšić.
„Koka-Kola": Ne menjamo formulu
Iz kompanije
„Koka-Kola" juče su saopštili da je karamel boja svih njihovih proizvoda
bila, jeste i uvek će biti bezbedna i da kompanija ne menja čuvenu formulu
svojih napitaka.
- Tokom godina
povremeno smo modernizovali proizvodni proces, ali nikada nismo menjali svoju
tajnu formulu. Zamolili smo proizvođače karamela da prilagode proces
proizvodnje kako bi se smanjila količina 4-metilimidazola u karamelu, ali to
neće imati uticaja na formulu ili na proizvode savršenog ukusa i visokog
kvaliteta, kakve potrošači od nas očekuju - saopštila je „Koka-Kola".
Oprez sa slatkišima
Osim u slatkišima, sokovima, mesnim i mlečnim proizvodima,
štetnih sastojaka ne manjka ni u povrću, jer se prilikom uzgajanja
upotrebljavaju brojni pesticidi, od kojih su neki dozvoljeni u određenim
količinama, a drugi baš i nisu. Nutriciolog Ljubomir Pfaf upozorava da se čak
ni takozvana organska hrana više ne može smatrati u potpunosti zdravom, kao i
da bi morali da prestanemo da se „pravimo pametni" i da izbacimo iz
upotrebe sastojke koji su dokazano pogubni za zdravlje.
- Namirnice organskog porekla proizvode se u čistoj i potpuno
prirodnoj sredini, dakle na terenima gde ne postoji nikakvo zagađenje
zemljišta, vode ili vazduha. Meni je žao što moram da konstatujem da takvih
terena na planeti Zemlji više nema! Takođe, činjenica je da ti aditivi nemaju nikakvu
drugu ulogu osim da poprave boju, miris ili ukus nekog proizvoda. Postoje
aditivi koji su na crnoj listi, zabranjeni su, pa je njihova upotreba krivično
delo, ali postoje i oni koji su navodno manje opasni i koji se kod nas koriste
i dan-danas. Međutim, ako nešto ne valja, ako je u svetu dokazano da su ti
sastojci štetni, ja ne znam zbog čega se mi pravimo pametni. Ako je nešto crno
- crno je i ne može nikako da bude belo samo zato što nama tako odgovara - kaže
za Press nedelje Ljubomir Pfaf.
PET NAJOPASNIJIH JELA
HOT-DOG
Međunarodna koalicija za prevenciju kancera savetuje
roditeljima da deci ne daju više od tri viršle nedeljno, jer je dokazano da
obilnije količine ove namirnice povećavaju rizik od dobijanja raka
SUVOMESNATI PROIZVODI
Mesne prerađevine gotovo bez izuzetka sadrže isti onaj
natrijum-nitrat koji se može naći i u viršlama. U slanini se nalaze i zasićene
masti koje takođe povećavaju rizik od kancerogenih i srčanih oboljenja
KROFNE
Sadrže hidrogenizovane masnoće, šećer, belo brašno, akrilamid.
Dakle, manje-više sve ono što ne bi trebalo da unosimo u organizam. Zapravo,
nema goreg načina da počnete dan od krofni za doručak...
POMFRIT
Slična situacija kao i sa krofnama: transmasne kiseline,
akrilamid, u nekim restoranima čak i šećer. Osim što će vam zasićene masnoće
zakrčiti arterije, raste opasnost i od kancerogenih bolesti
KREKERI/KOLAČI/ČIPS
Belo brašno, šećer, nezdrave masnoće, veštački aditivi...
Kada su grickalice u pitanju, više nije dovoljno pogledati sastav na ambalaži,
jer se pojedini proizvođači služe raznim trikovima kojima potrošače dovode u
zabludu.
0 коментара:
Постави коментар