Translate to:

АДРЕСА ЗА КОНТАКТ – proibiro@mail.ru

ЗДРАВО СТАНОВАЊЕ






ЗДРАВО СТАНОВАЊЕ

ДРАГИ ПРИЈАТЕЉИ ИСТИНЕ И ЗДРАВОГ РАЗУМА,

НАША ПОПУЛАЦИЈА САПИЈЕНСА, УСМЕРЕНА ЈЕ ДА ЖИВИ НА ПОВРШИНИ ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ ИЗМЕЂУ КОПНА И АТМОСВЕРЕ, НАЈЧЕШЋЕ НА ОБАЛАМА ВЕЛИКИХ ВОДА, БЕЗ КОЈИХ НЕМА ЖИВОТА. ПОЗНАТА ЈЕ ЧИЊЕНИЦА ДА ЈЕ НАГИБ ОСЕ ПЛАНЕТЕ НАКЛОЊЕН НА ЈЕДНУ СТРАНУ, ШТО ЗА ПОСЛЕДИЦУ ИМА ПРОМЕНУ УГЛА ПРИ РОТАЦИЈИ ПЛАНЕТЕ И СМЕНУ ГОДИШЊИХ ДОБА. ОВОМЕ ТРЕБА ДОДОТИ ГРАВИТАЦИОНИ УТИЦАЈ НАШЕГ САПУТНИКА МЕСЕЦА НА СПИРЛНОЈ ПУТАЊИ ЗЕМЉЕ И ДРУГИХ ПЛАНЕТА ОКО СУНЦА И СУНЦА ОКО ЦЕНТРА ГАЛАКСИЈЕ.

САМО КОПНО ПЛАНЕТЕ ЈЕ ПОДЕЉЕНО У НЕКОЛИКО МАКРО ПЛОЧА, КОЈЕ СЕ МЕЂУСОБНО ДОДИРУЈУ И ТАРУ ОГРОМНИМ СИЛАМА, ОДАКЛЕ СЕ ЕМИТУЈЕ ОГРОМНА КОЛИЧИНА ЕНЕРГИЈЕ У КОСМИЧКО ОКРУЖЕЊЕ И СУСЕДНЕ РЕАЛНОСТИ. СВЕ ОВО ЈЕ ИЗУЗЕТНО ИЗАЗОВНО КАО ТЕМА ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ О ТОМЕ КАКАВ УТИЦАЈ НА НАШЕ ЗДРАВЉЕ ИМА ЛОЦИРАЊЕ И ИЗГРАДЊА ОБЈЕКАТА У КОЈИМА ЖИВИМО И ОБАВЉАМО НЕКЕ ДРУГЕ АКТИВНОСТИ.

У ВЕЗИ СА ТИМ ПРЕЗЕНТИРАМО ВАМ ИСТРАЖИВАЧКИ РАД АРХ ВОЈИСЛАВА ДЕВИЋА, УЗ САГЛАСНОСТ АУТОРА, КОЈИ СЕ ОВОМ МАТЕРИЈОМ БАВИ ТЕОРЕТСКИ И У ПРАКСИ, СА ЖЕЉОМ ДА ВАМ ОВА ТЕМА БУДЕ ОД КОРИСТИ.

УМ – УДРУЖЕНА МИСАО – УЧИМО ДА МИСЛИМО !


О ЗДРАВОМ СТАНОВАЊУ У ЗДРАВОЈ КУЋИ ОД ЗДРАВИХ МАТЕРИЈАЛА НА ЗДРАВОМ МЕСТУ
- КА РЕНЕСАНСИ СТАНОВАЊА

Аутор текста:
Војислав Д. Девић, дипл.инж.арх
академик МСА, директор Стратег пројекта
саветник Географског института САНУ „Јован Цвијић“
Контакти:
Милоша Бајића 7, 21000 Нови Сад
064.2213.256,  021.525.303
atelje_devic@yahoo.com   


I. УВОД – ЧЕМУ И КОМЕ ОВАЈ САЈТ-ПРИРУЧНИК
ЗА ЗДРАВО СТАНОВАЊЕ

У време када човечанство располаже са највише потрошних добара  човек бива лишен оних најелементарнијих: здраве хране, здраве воде, здравог ваздуха и здравог станишта. XX век многи су назвали "веком екстрема", "веком злочина", "веком мржње", "веком глупости" ослоњеном једино на потребе тела, "веком технологије" затим да је он пробудио највећа надања која је човечанство икада имало а уједно је изневерио све илузије и идеале. Можда ћемо бити сведоци страховитог и свеобухватног и социјалног слома читаве савремене цивилизације и многих држава. Човеку, подстицаном похлепом, пошло је за руком да разори физичку хармонију, која је владала у природи. Повећањем до крајности својих, све незаситијих захтева према природи, он је разорио крхку равнотежу која је постојала све доскора између органских делова природе. Сувише уображености и недостатак познавања духовности породило је масу грешака. Но, космички закони грешке не дозвољавају. Кармички (усудбени) закон неизбежно, у сваку, од човека учињену грешку, уноси своју исправку, која се изражава последицом у виду страдања, јер вечно бдијући невидљиви суд делује аутоматски, као узвратни ударац, који доноси, за грешку – страдање, за исправан поступак – радост. Постоје и нека оптимистичка предвиђања да ће XXI век бити "век идеја". Ера информација и ера знања неки сматрају да ће бити превазиђене јер већ сада има превише високо квалификованих људи и образованих научника који поседују само репродуктивно знање а немају нових идеја. Сматра се да еколошке и миротворне идеје које ће истражити и открити како глобалну мисију човечанства у свемиру тако и мисију сваког народа и сваке религије појединачно у развоју човечанства могу постати позитивне идеје водиље за излазак из свеопште кризе и увод у ренесансу становања на планети Земљи.
Нагли пад квалитета животне средине и повећани број канцерoгених, кардиоваскуларних и других обољења становника као и истраживања француских, швајцарских, немачких, пољских, чешких, руских, америчких и српских научника и истраживача подстакли су нас да се бавимо овом веома одговорном темом – ЗДРАВОГ СТАНОВАЊА У ЗДРАВОЈ КУЋИ ОД ЗДРАВИХ МАТЕРИЈАЛА НА ЗДРАВОМ МЕСТУ.

Више од три деценије истраживања, рада и писања о проблематици избора здравог места за здраву градњу, избора здравих стамбених и пословних простора за становање и пословање условили су потребу за стварањем и објављивањем оваквог једног приручника.

Изворишта идеја за овај сајт-приручник су просторно (и локално и глобално), временски (и синхроно и дијахроно), медијски (и књига и WEB странице на електронској мрежи) и методолошки (предаја и туђих и сопствених ауторских идеја, искустава и сазнања) различита.

Питања која је аутор овог сајт-приручника постављао себи су следећа:
1.   У времену опште и појединачне несигурности свих система вредности и егзистенцијалне кризе смисла човека и човечанства на планети Земљи кога може да интересује здраво становање?
2.   Док су, по Светској метеоролошкој организацији катастрофе на нивоу климатских промена већ почеле, а научници потврђују и необично брзо померање магнетских полова Земље чему бављење проблематиком здравих места за живљење?
3.   Ако је добитник Нобелове награде за мир 1999.год. г. Џозеф Ротблат упозорио још 1996.г. ”да је човечанство више угрожено од напретка науке него од нуклеарног оружја” може ли појединац да нађе срећу и мир здравим уређењем свога стамбеног и радног простора?
4.   Слушајући предвиђања Мартина Риса, британског почасног краљевског астронома да нуклеарни тероризам, стварање смртоносних вируса, опасне машине, нанотехнологија и генетски инжењеринг могу да изазову уништење и нестанак цивилизације како обичан човек да се оријентише у мору апокалиптичних знакова и предвиђања и да нађе свој мир и срећу у окриљу своје породице у својој “кућици у цвећу”?

Различите особе могу дати различите одговоре на ова питања али сваки прави домаћин који се брине о својим ближњима и сноси одговорност за одрживи развој  и спас своје породице одговориће “да није свеједно где човек гради или купује кућу или стан, да није свеједно од каквих материјала је дом сачињен и и да није свеједно које и како су спроведене техничке инсталације; важно је да су и место и структура стамбеног простора и његова опремљеност, пре свега, по мери здравствене безбедности и егзистенцијалних потреба а затим и специфичних жеља његових житеља.

Осећај унутрашње смирене среће није условљен ни богатством ни положајем у друштвеној хијерархији. Он се јавља када човек заузме равнотежан положај према стварности и када уравнотежи сопствено учешће у овоземаљској реалности. Не може се постићи равнотежа у сопственом понашању ако се не одреди сопствено равнотежно место у простору и времену. Добро је активно спроводити у живот свеопшту хармонију и равнотежу. Ту равнотежу човек и породица могу постићи, између осталог, изабирајући и уређујући оптимално место за живљење и оптималан стамбени и пословни простор за рад.

Већина људи само у ретким преломним приликама у своме животу долази у позицију да бира место свога боравка, живљења, становања и рада. У већини случајева ти избори су предодређени, на неки начин чак изнуђени, брзином доношења одлуке због ратних вихора, болести, рођачких и пријатељских повезивања, трке “трбухом за крухом” или ради вишег економског бољитка, или пак ради задовољавања својих страсти и унутрашњих порива који нас нагоне да у потрази за субјектом, објектом или опсесијом мењамо, неко ређе неко чешће, своје место живљења-становања.

·      Овај сајт-приручник је намењен свима онима који би у овој, по Едгару Морену, цивилизацији злостања, желели да упркос свим свим медијски пропагираним и нуђеним “обрасцима среће-тежњом ка крајностима”, затим катастрофичним прогнозама и апокалиптичним знацима организују своје живљење и рад на што здравијем месту, у што здравијој кући и у што здравијем пословном простору. То су, пре свих, они који мисле на будућност и желе да  обезбеде својим потомцима равнотежни простор и пут кроз стварност а и да дају пример свима онима који стихијски живе и олако се препуштају тренутним модама и крајностима у сваком погледу.
  
·      У крајњој линији он може да послужи и онима који су на вишим нивоима организовања и институционалног одлучивања (предузећа, корпорације, градови, регије чак и државе) и који би уз мало свести и више савести могли да приступе одређеним еколошким унапређењима како у архитектонском и урбанистичком пројектовању и планирању  тако и у самој реализацији унапређења квалитета животне и радне средине.

·      Овај сајт-приручник је такође и мали подстицај оним, сада не тако, ретким произвођачима еколошких материјала и инсталација да истрају у њиховој производњи.

·      Он такође може да послужи и свима онима који су науку затворили у догматски оквир и онемогућавују себи самима и резултатима својих истраживања бољу разумљивост и применљивост у очувању и унапређењу квалитета животне средине.

Онима који су се одлучили да читају овај сајт-приручник желимо пуну концентрацију, пажљиво размишљање о овој теми и наравно опет Ваш слободан и природно одговоран избор оптималног животног оквира за Вас, Вашу породицу, Ваше рођаке, Ваше пријатеље и Ваше запослене.

Уколико не верујете у било какав утицај животне средине и стамбеног простора на Ваше здравље и дужину живота Ви сте или номад, авантуриста, истраживач, Херкулес, јогин, мистичар или светац или сте аутиста, фаталиста или сте као Обломов сувише лењи да би било шта мењали у своме досадашњем начину живљења односно становања.



II. ВАША КУЋА (ВАШ СТАН) ИЗМЕЂУ МАЛОГ ЗЕМАЉСКОГ "РАЈА" И МАЛОГ ЗЕМАЉСКОГ "ПАКЛА"

Шта је то кућа?

Етимолошки гледано кућа је ку(т) + ћа (ћи) = угао + енергија живота. Кућа представља станиште, угао (исечак круга-космоса) у коме треба да обитава енергија живота, дакле кућа да би била станиште за човека мора бити станиште животне енергије а то је могуће једино под условом да кућа представља микрокосмос прожет макрокосмосом.

Станиште (кућа или стан) у коме човек (породица) обитава представља такође материјалну пројекцију његове унутрашње душевне и духовне личности. Станиште је и трећа кожа човека.

1.  Прва кожа је она коју Вам је Бог дао и која обавија природно Ваше      тело, органе и кости.
  1. Другу кожу представља Ваша одећа.

     3. Трећа кожа је Ваш стан или кућа.

И другу и трећу кожу бирате сами и одговорни сте и за њих као што сте одговорни и за своју прву кожу. Немојте се поводити за модама које могу угрозити Ваше здравље и здравље Ваших ближњих.

Изаберите и одећу и кућу (стан) да Вам буду удобни, здрави и лепи и на здравом и лепом месту.

Које су још дефиниције и значења куће?

  • КУЋА означава једну посвећену површину која штити од провала разарајућих снага, које се остварују у демонским циклусима.
  • КУЋА је одраз божанског света
  • КУЋЕ су земаљске реплике небеских архетипова и истовремени космичке слике.
  • КУЋА је мандала или геокосмограм.
  • КУЋЕ су неке врсте прото-храмова.
  • КУЋА увек има свој центар (олтар, икону, жртвеник). Стављајући Божанство у кућу човек чини почаст Богу, даје му главно место у своме микро исечку космоса, јер осећа потребу за његовим сталним присуством присуством и погледом. Човек осећа потребу да Творац свега, читаве целине, обитава и у ономе што је он човек својим умом замислио и својим рукама сачинио.
  • КУЋА је алатка за претапање, прожимање и преображење микро и макро космоса.
  • КУЋА је алатка (инструменат) позитивног или негативног преображавања. Живот који се одвија у кући трепери (вибрира, осцилира) у складу са Божијим-природним законима или против њих.
  • КУЋА је својеврсни заштитник човека на овом свету као што је то материца мајке пре рођења и гроб (гробница) после смрти. Дакле човек у телу (человјек = човек окренут челом вјеку тј. вечности) увек станује. Прво у  телу (кроз оца у мајку) мајке као фетус, после рођења у сопственом телу и на крају после смрти материјално пролазно тело сахрањује се (чува се) у гробу а душа-дух иду на онај свет да васкрсну у Истини или поновно у телу (сноварожденије - реикарнација) или иду у чистилиште, рај, пакао односно тамо где их смештају тумачења различитих религија.  
  • Тело је привремена КУЋА човековог духа и његове душе.

Савремена убрзана, површна и глобална цивилизација полако претвара читаво становништво света у шематизоване стереотипе мишљења, понашања, реаговања, чињења и наравно становања. Кућа је за савременог човека само машина за савремено становање а тело машина за савремено живљење тј. иживљавање свих врста страсти. Уколико живите у униформном, отуђујућем амбијенту који није по мери Ваше душе бићете незадовољни својим свакодневним животом и подсвесно ћете проводити све мање времена у сопственој кући-стану (викенд излети и летњи и зимски одмори у непознатим егзотичним крајевима који треба да Вам "напуне батерије" да наставите да живите у нееколошком и антиестетском стану-кући, што у коначници пре или касније изазива у најблажем виду психичка и/или физичка оболења).

Последњу одбрану човекове индивидуалне перцепције света и себе у свету може да представља човеков дом. Сваки човек треба да изабере своје место становања и свој стан (кућу) тако да они буду по мери његове душе и духа, тј да буду у његовом индивидуалном-породичном стилу. Као што је свако људско биће (човек или жена) посебан и разликује се од свих осталих људи (што препознајемо кроз физичке отиске наших прстију, зенице наших очију све до карактеристичних црта нашег лица и начина ходања али и кроз стање ауре и личне енергетске таласне дужине коју свака особа индивидуално емитује према свету) тако и сваки стан-кућа треба да изражавају диференцие специфике својих корисника, да буду по њиховој и физичкој и менталној мери. Ваш однос према макрокосмосу и према његовом створитељу определиће и Ваш однос према Вашем микрокосмосу-кући. Уколико верујете у смисао макрокосмоса, у целину видљивог и невидљивог света вероваћете да постоји могућност живота у кући која не нарушава ни мале ни Велику Целину.

Уколико нисте размишљали на ту тему и сами не можете да одредите које су мере Ваше душе, Вашег духа, самим тим и мере Ваших снова и стремљења на овоме свету обратите се ономе коме верујете да Вам може у томе помоћи, некоме ко то може да утврди на разне начине, између осталог и помоћу свеобухватног интервјуа са Вама и са Вашом породицом.

Некада Вам, уколико имате тешку карму, тешку судбу-осудбу, неће моћи тако лако помоћи ни професионалци попут експерата за здраво становање, радиестезиста, фенг шуиста итд. Онај који познаје "дубљу реалност" ћути. Он зна да свет представља позориште о чијем постојању и сценарију обичан човек ништа не зна. Божанско позориште, у којем штетни таласи и утицаји и други елементи играју улогу коју им је наменио Бог. Дубља реалност може се постићи и истиказмом (ИСТИКАЗАМ = ИСТИНУ КАЗАМ-КАЖЕМ). Када не можемо и не смемо да говоримо истину онда ћутимо и тихујемо, али не смемо да говоримо лажно јер тиме деформишемо-извитоперујемо стварност тј. огрешујемо се о њу. Онај ко спознаје "дубљу реалност" зна да овај свет представља перманентно искушење за сваког човека и да штетна зрачења, геопатогене зоне, климатски и ратни изазови и толики други елементи (од сиромаштва до богатства и од анонимности до славе) играју онолику улогу коју им је наменио сам Господ Бог.

Ако мислите да златна палата осигурава већу срећу и мање искушења своме кориснику од живота у колиби љуто се варате. Можете уложити силан новац у изградњу "дворца по Васој мери" а да то у чему живите није ни удобно ни здраво за Вас и за Вашу породицу, дакле да Ваш дворац у ствари није "по Вашој мери". У чему је онда проблем? У томе што кућа не треба да буде надоместак неког мањка Ваше личности већ да задовољи Ваше реалне оптималне потребе. Деведесетдевет од сто архитеката испуниће Вам сваку Вашу мушичаву жељу и жељицу а да Вам нико од њих неће рећи (јер то не сме, јер не жели да Вам се конфронтира или не зна) колико то није добро за Ваше здравље, за Ваш мир, за Вашу уравнотеженост, коначно за Вашу срећу (срећа = средње ћа-ћи = средња, равнотежна и оптимална енергија живота). Већина архитеката није свесна последица својих пројеката и већину њих није ни брига како ће они бити материјализовани а најмање како ће становати и да ли ће бити здрави и срећни они који буди у њима живели. Но, све што Вам се дешава одраз је стања Ваше свести, савести, подсвести, Вашег деловања и Вашег избора. Према Вашој интуицији пронаћи ћете и лекара који ће Вас излечити или уз кога ћете полако или брзо умирати као и архитекту који ће испројектовати за Вас и Вашу породицу мали "земаљски рај" или мали "земаљски пакао".

У сваком случају Ваша кућа-стан могу за Вас и Вашу фамилију постати не само место сигурности, одмора, лепоте, уживања и комфора, једном речју "мали земаљски рај" већ и место Вашег преображења, Вашег одрастања и Вашег психо-физичког сазревања. Не заборавите да Вам се живот у рајској здравој кући може преобразити у пакао ако сте изабрали погрешног брачног партнера и ако не посвећујете довољно квалитетног времена својој деци И својим ближњима.

Са друге стране ако немате слуха и смисла за Вашу имплементацију и организацију у простору Ваш стан-кућа могу за Вас постати мора, затвор, место немира, неспокоја, место на геопатогеној зони изложено свим могућим негативним зрачењима, једном речју "мали земаљски пакао", односно самонаметнути кавез-затвор. Не заборавите такође да чак и у нездравој пакленој кући можете преживети ако имате складну брачну заједницу и ако сте испуњени љубављу и пожртвовањем за Ваше ближње.

Од Вас, Ваше пажње, Вашег знања и придавања важности одређеним чињеницама и наукама о простору, времену и енергетским записима зависи и квалитет Ваше куће-стана. У сваком случају на Вама је избор! Подсетићемо Вас да усредсређена снага мисли, умносрдачна молитва и афирмативна формула могу да промене штетна поља и зрачења и да учине да негативно стање пређе у неутрално а некад чак и у позитивно стање, што ће рећи да неутрализује таласе који се називају штетним.

Запамтите још нешто а то је да Вам здрава кућа на здравом месту од здравих материјала не гарантује апсолутну срећу али она представља здраву полазну основу за здрав живот и за оптималну равнотежу за доношење равнотежних одлука и самим тим ћете имати много мање стресан и много мање неуравнотежен живот.



III.       
IV.      ИЗВОРИ И КЛАСИФИКАЦИЈА ШТЕТНИХ ЗРАЧЕЊА

Живимо у замршеном ткиву свакојаких енергија, међусобно суперпонираних и испреплетених, независних у свом кретању или укљештених међу другима. Шкодљиви зраци су форме микроенергије присутни свуда у нашем земаљском универзуму. Они имају врло различит патогени ефекат, узнемирујући на физичко и ментално здравље живих бића: од сталне просте мигрене до смртоносног рака, од неодређене нелагодности до дубоких психолошких немира без видљивих узрока (пред којима је класична западна медицина често немоћна), бизарно понашање у издању карактеристичног лудила, бол у кожи у виду притиска итд.
Извори шкодљивих зрачења постоје свуда односе се на читав свет на пример:
·      У подземљу: реке и токови подземних вода, шупљине, пећине, свака несиметрија у подземљу, земљотресни раседи, радон и други гасови, жиле и рудне жице, промена земљиног магнетног поља, промена земљиног гравитационог поља, Хартманова, Керијева и многе друге мреже, површине контакта између различитих терена, радиоактивна подлога, тешки метали и пестициди у површинском слоју, итд.
Поремећаји био-поља који настају услед било којег горе наведеног разлога представљају агресивне геопатогене зоне или тачке које су већ биле познате и именоване на Балкану као "зла" или "лоша" места за градњу и становање а у старој Кини као "капије изласка демона". Шкодљиви ефекти се умножавају када се на једном месту нађу више геолошких аномалија одједном. Становање на таквом месту обично изазива, умор, пад имунитета и болест која може завршити малигним тумором у Вашем организму на месту где сте најосетљивији.
·      У нашем боравишту: конструкција и форме неких грађевина, грађевински материјали, изолације, множина цевовода и проводника, велики метални објекти и намештај, положај и оријентација кревета, електрични уређаји, неки уметнички и култни предмети итд.
Велики број савремених болести изазван је једним делом кориштењем нових грађевинских материјала. Грађевинска индустрија треба да научи да постоји и изразита повезаност и условљеност здравља са грађевинским материјалима употребљеним у изградњи стамбеног и пословног објекта, како би могла да производи здраве, нешкодљиве материјале. Институт за истраживање станишта и здравља из Милхауза у Француској објавио је да су "у Европи за последњих пола века истраживања медицинари констатовали на више од 150.000 научно контролисаних случајева да је један од три стана поремећен шкодљивим зрачењима из подземља или околине, те да геопатогене зоне једног станишта играју преовлађујућу улогу у 70% повратних И хроничних болести". Такође "Медицинари истраживачке геобиолошке групе Европских института за истраживања у геобиологији приметили су, у немачким градовима, да је у бетонским и челичним конструкцијама, изнад четвртог спрата, било за 57% више болести него на нижим спратовима". По истраживањима проф. др Слободана Ђорђевића из Београда "на вишим спратовима јављају се у већем броју: обољења органа за дисање, нервног система и ендокриних органа. Са порастом спратности погоршавају се и микроклиматски услови (са спратношћу расту температура и влажност, као и количина угљендиоксида, угљенмоноксида и прашине".
·      У нашој околини: феномени електричних и магнетних феномена проузроковани далеководима високих напона, трафо станицама, жељезницом, радио и ТВ антенама и предајницама, антенама и базним станицама и предајницима мобилне телефоније, сателитска, информатичка и нуклеарна зрачења, бука, хемијски смог итд.


Понешто о радону (према истраживањима Радојице Терзића)

Радон је безбојан гас без мириса и укуса. Припада групи инертних гасова. Постоји чак 9 изотопа радона, али нама је најимтересантнији Радон 222 који је најзаступљенији у природи а настаје радиоактивним распадом радијума (Ra220). Његово време полураспада је нешто мање од 4 дана.
Налази се у сваком земљишту, свакој стени, грађевинском материјалу, растворен у води, у бунарима у бањама итд. Експериментално је утврђено да је на местима где је повећана концентрација радона, драстично повећан број оболелих од карцинома плућа.
Избор места на коме ће се изградити будући објекат (кућа) веома је важан чинилац, тако да се пре израде пројектне документације мора измерити концентрација радона на таквом месту. Ако је концентрација велика онда локацију за изградњу куће треба променити. Уколико је немогуће да промените локацију онда се мора извршити заштита од радона израдом одређене дренаже.
Највећи продор радона у стамбеном простору је преко пода, приземља или подрума. Уколико објекат нема подну бетонску плочу, већ је то набој или нека друга врста пода, онда радон у унутрашњи простор несметано продире, У објектима који имају бетонску подну плочу довољна је само нека пукотина, отвор око цеви неке инсталације да радон почне да цури. Употреба грађевинских материјала од индустријског отпада (пепела, шљаке и сл.) условљавају повећану концентрацију радона у кућама где су ови уграђени. Људи могу уносити радон у свој организам преко воде за пиће, јер се радон раствара у води. Нарочито велику опасност представљају бунари са питком водом.. Тако је, на пример, у неким бунарима у Шведској измерена концентрација радона чак 100.000 Бекерела по литру воде што заиста представља праву катастрофу, јер се појавио огроман број оболелих од карцинома плућа. Радон емитује α – зрачење, а његово штетно биолошко дејство према истраживањима савремене медицине је чак 20 пута веће од било којега радиоактивног зрачења. У кућама где има пушача ризик од карцинома се нагло повећао. Наиме доказано је да дим цигарете ступа у везу са радоном, затим тако удружени нападају плућна крила која веома брзо и тешко оштећују. Економски богате земље имају специјализоване екипе које стално врше мерење радона у стамбеним објектима. Уколико се у неком таквом објекту пронађе простор са прекораченом дозом радона, трошкови целокупне санације падају на терет државе.
Подручје Војводине заиста се може окарактерисати као ризично по питању радона, што се манифестује у следећем:
·      подводно тло садржи огромну количину раствореног радона
·      употреба воде из постојећих бунара
·      велики број кућа израћен од набоја без подрумске бетонске плоче
·      неадекватни грађевински материјали


Санирање

Садржај радона у неком објекту одређује се мерењем. Уколико се установи да је прекорачена дозвољена гранична вредност предузимају се мере санације. Свака санација је специфична што зависи од врсте објекта.
Посебну пажњу треба обратитит на бунарску воду. Сваки такав бунар мора бити довољно испитан. Уколико је садржај радона у таквој води повећан до 50% изнад граничне дозвољене вредности онда је могућа његова санација. Према стандардима Европске уније прво треба испитати јаслице и вртиће, школе и болнице па тек после тога прећи на остале објекте.
Екостан из Београда развио је своју ефикасну методу за заштиту од радона у боравишном простору људи у складу са постојећим нормама Европске уније, те је у стању да санира сваки боравишни простор који је затрован радоном.



V.       ДЕТЕКЦИЈА ШТЕТНИХ ЗРАЧЕЊА

Постоји више начина детекција штетних зрачења а обично их делимо у две групе:
a)  Стари и емпиријски методи: посматрање био-индикатора (понашање одређених животиња и понашање одређених биљака, цвећа и дрвећа, понашање природних појава као што су кретање сунца, вода и  ветрова, понашање намирница), употреба рашљи, виска и голих руку и дланова, обраћање пажње на треперење одређених делова тела (чулне реакција, осећај струје, жмарци, боцкања, топлота-хладноћа, кијање, нелагодност итд.) поштовање предачког искуства и наслеђа, итд.
б) Модерне технике са или без научних апарата: детектор електромагнетних зрачења, детектор електростатичког електрицитета, електрокардиограм, испитивање омског отпора коже и његових варијација, георитмограм, брзина седиментације крви, Гајгер-Милеров бројач за испитивање радиоактивности, понашање мишева у кавезима, истраживање виском на плану помоћу менталне радиестезије, Кирлианова фотографија, геодинаметар, телерадиестологија, Тав-све-пре мерења, итд.

Појединачна или групна истраживања треба да омогуће стварање вибрационе карте сметњи са лоцираним тачкама и просторима са поремећеним и узнемирујућим биопољима испитиване парцеле, стана, куће, зграде, блока, насеља, регије као и потенцијалне зачетке етиологије болести.

Подсећамо Вас да ништа не треба веровати на реч, било писану било усмену. Истина, па према томе и провера је ствар, с једне стране праксе, а са друге стране егзистенцијалних чињеница. То не треба заборавити ако хоћемо да избегнемо непотребне и заморне расправе.



V. НЕКА ИСТРАЖИВАЊА ГЕОПАТОГЕНИХ ЗОНА

Савремено градитељство и грађевинарство нису свесни последица свога незналачког, неприродног и неорганског деловања. Може се градити на сваком месту али нису сва места здравствено повољна за градњу. Могу се градити објекти свих могућих облика и стилова али нису сви облици здравствено повољни за живот и рад. Може се градити од свакаквих природних и вештачких материјала али нису сви ни природни ни вештачки материјали здравствено повољни за живот и рад у њима.
Проширењем медицинске статистике открило се да има кућа у којима су учестала оболења од рака. Има градова у којима лекари нису знали растумачити учесталост оболења од рака у појединим улицама и квартовима. Тако је настао нови појам који је у немачкој медицинској литератури познат под именом "куће рака", "улице рака" (Krebshauser, Krebsgassen).
  • Чувен је пример открића геопатогених зона седамдесетих година прошлог века у градићу Олмоуцу (тадашња Чехословачка), на однову података о оболелима и умрлима од рака и истраживањима спроведених уз помоћ старих (рашље) и нових техника (савремени електронски апарати). Ова истраживања су послужила да се исцртају прецизне карте подземних подземних водених токова које су показале да се они пружају испод темеља зграда у којима се јављао највећи број оболелих од рака.
  • Београдска истраживања која су започели др Нада Момировска и др Миодраг Ђорђевић на Онколошком институту града Београда осамдестих година прошлог века резултирала су закључком да појава рака није равномерно распоређена  на читавој територији града. Питања зашто на територији општине Врачар има два и по пута више оболелих од карцинома него у општини Раковица или зашто у Земуну има два пута мање оболелих него у општини Стари град нису ни тада ни до сада добили праве, научно засноване одговоре. Деведесетих година прошлог века синдромима болесних зграда и читавих насеља (на пример азбестно насеље у Белим водама) бавио се, истраживао и писао грађевински инжињер Радојица Терзић, оснивач и власник фирме ЕКОСТАН.
  • Новосадска пилотска истраживања која су водили током 1984. и  1985. године дипл. инж. архитекта Војислав Девић (аутор овог сајт-приручника), тада запослен у Заводу за урбанизам у Новом Саду и проф. др Бела Бурањи, тада запослен у Институту за епидемиологију (у згради Хигијенског завода) установила су да дистрибуција преваленције (пријављених и умрлих) од свих локализација малигних неоплазми на укупно 2301 случајева у петогодишњем периоду (1978-1982) није једномерна на територији градске заједнице општина Нови Сад. Разлике у фреквенцији појаве достижу скоро четвороструку вредност између минимума и максимума након упоређења стандардизованих података са искљученом улогом различите структуре становништва града по добним скупинама. Карта појаве рака на левој обали Дунава показала је да постоје три зоне са најмањом фреквенцијим појаве канцера: зона између улице Краљевића Марка и Булевара ослобођења, зона око улице Душана Васиљева и зона Грбавице. А такође постоје и три зоне са највећом фреквенцијом појаве канцера а то су: Сателит, Авијатичарско насеље и Видовданско насеље.
- Следеће истраживање које је резултирало картом појаве инфаркта показало је да у Новом Саду, на левој обали Дунава, постоје зоне у којима становници добијају инфаркт три и по пута више него у неким другим зонама. Покушај архитекте Девића и проф. Бурањија да анимирају ширу заједницу и тадашњи СИЗ (Самоуправну интересну заједницу) за научни рад нису наишли на одобравање и нису добили никакву ни финансијску ни научну ни друштвену подршку јер није било критичне масе свести и савести у тадашњем друштву. Конкретно, један врло добро осмишљен пројекат из 1986. године "Верификацијха утицаја геопатогених ефеката на фреквенцију неких масовних оболења на територији градске заједнице општина Нови Сад и њихово условљавање фундаменталне промене у приступу генералном и детаљном урбанистичком планирању и пројектовању" одбачен је од свих надлежних институција без икаквог образложења.
-   Следеће истраживање 1994. године "Здравствене карактеристике и разлике међу насељима ГЗО Нови Сад" које је архитекта Девић радио за потребе Просторног плана Новог Сада, књига II – Валоризација простора" штампано је у скраћеном издању у веома малом броју примерака. Нико се није забринуо ни запитао читајући резултате овога рада зашто се малигне неоплазме највише појављују у Лединцима и Кисачу а најмање у Будисави и Ветернику или зашто је највећи показатељ морталитета у Ченеју и Кисачу а најмањи у Ветернику и Будисави или зашто је највећи број оболелих од заразних болести у Сремским Карловцима и Руменци а најмањи у Будисави и Кисачу.



VI.      КАКВА ТРЕБА ДА БУДЕ ОПТИМАЛНА КУЋА (СТАН) ЗА ЗДРАВО СТАНОВАЊЕ?

     Идеална кућа-стан треба да тежи да задовољи три основна критеријума:

  1. Треба да је у сагласности са оним што је Бог створио на том месту а то је природни контекст, односно "дух места"-гениус лоци, тј. енергетски, биолошки и информациони токови изабраног простора. Не треба инатити природи и вршити непримереном новом градњом насиље над њом. Човек који инати природи и не гради у складу са природним законима проузрокује себи многе невоље. Стари градитељи су знали да изаберу здраво место за сигурну кућу која неће бити узнемиравана ниједном природном стихијом (водом–поплаве, подземне воде и кише, ватром-вулкани; сунчана и сеновита падина, земљотресом-раселине и клизишта, ветром-кошава и другим ветровима; осој-присој, оркани, урагани и дивљим животињама. Ако ипак живите у кући која је на непримереном месту и од непримерених материјала бићете у већим искушењима да брже упознате моћ природе. Ако сте по сопственој природи авантуриста, тј. не верујете ничијим искуствима а веома сте радознали имаћете разних узбуђења у Вашем животу.

  1. Треба да је у сагласности са оним што је човек (људи) створио на том месту а то је антропогени контекст грађене средине, односно "дух времена"- гениус темпи, дакле стилска и наменска обележја простора. Не треба инанитити постојећој грађеној (дакле и социјалној) средини и вршити новом градњом насиље над постојећим стањем. Не треба нарушавати антропогену равнотежу приземних породичних кућа изградњом вишеспратница. Такође не треба међу облакодерима предвиђати и градити приземно становање. Не треба градити виле и дворце између потлеуша и чатрља, нити живети под шатором или у камп кућици између вила и двораца. Било коме да "гурате прст у око" (било сиромашнима било богатима) врло брзо остаћете, у повољнијој варијанти само без прста, а оних горих варијанти боље Вам је да будете поштеђени.

  1. Треба да је у сагласности са јасно израженим потребама и жељама, естетиком и етиком  корисника новог изграђеног простора (инвеститора и његове породице). Ви мислите да знате шта хоћете а нисте ни свесни тога шта Вам је стварно потребно а шта је шминка односно шта су статусни симболи и функције. Као што неке особе које имају само једне гаће и једно одело имају потребу да то компензују купујући било какав брендиран аутомобил, на пример, марке мерцедес, тако постоје особе које нити имају велику фамилију нити пријатеља а ипак имају потребу да то компензују градећи огромну кућу са туце и више соба, са кулама и гаражама која ће бити искоришћена не више од 10 посто. Ако желите да будете срећни треба да пронађете особу (пријатеља, пријатељицу, рођака, рођаку, исповедника, психолога, психијатра) која ће Вам помоћи како да се умерите у Вашим жељама и како да примерите Ваше жеље Вашим истинским потребама! Ако баш немате никога и не желите да слушате никога кад тад ћете доћи сами кроз своје искуство које је наравно најскупље и најболније али најдуже се памти, до своје праве мере, живот ће Вас научити памети кад-тад!


Онај ко Вам помаже да се пронађе најбоља локација за Ваше становање, да се изабере здрави град-село, здрав терен, да се изабере здрав стан или здрава кућа коју ћете купити или закупити, да се испројектује по правилима здраве градње (биоархитектура, екоградња) нова здрава кућа, да се препројектује већ купљени стан или кућа, да се она уреди здравим намештајем  и инсталацијама представља особу од изузетног поверења са којом треба да сарађујете на најбољи могући и најотворенији начин.
Ни у једној агенцији за некретнине нећете наићи на агента-стручњака који ће Вам изложити све предности и мане, нарочито оне еколошко-здравствене, стана-куће који треба да Вам продају. Самим тим не можете имати поверења у њих јер Вам "продају мачку у џаку".

Не можете сваком поклонити своје поверење. Поклонићете га ономе коме верујете да Вам може понудити здрав живот на здравом месту у здравој кући-стану од здравих материјала са здравим намештајем. Вероваћете ономе ко буде по мери Ваше душе као и Вашег усуда (карме).

Свет се нагло мења на горе из дана у дан, и промене (од геоклиматских преко земљотреса, вулканских ерупција, торнада, урагана до цунамија) све више угрожавају саму потку живота на планети Земљи. Пошто је својим неодмереним деловањем угрозио природне циклусе и учествовао у геноциду како над хиљадама биљњих и животињских врста тако и над стотинама милиона људских бића човечанство улази у све ризичнију фазу живота.
Вештина преживљавања у будућим временима биће најважнија и најпоштованија дисциплина која ће омогућити одређеним скупинама људи да преживе све изазове будућих времена. Део те вештине за преживљавање биће свакако и вештина да изаберете земљу и предео у коме ћете живети и здраво место за Ваше здраво становање.

Крај 20. и почетак 21. века карактеристичан је по порасту катастрофа, елементарних непогода, природних катаклизми. После уочавања снажних магнетних својстава сунчевих пега које веома утичу на силе магнетног поља Земље уочило се да је периодичност сунчаних активности статистички повезан са бројем земаљских катастрофа. На пример, научници предвиђају да ће већ 2010, 2011. а неки кажу и 2012. године Земља бити на удару помахниталог Сунца када ће на Земљу стизати џиновски ковитлаци високонаелектрисаних честица. Да ли размишљате о томе како ћете се од њих одбранити, како ћете се заштитити од сунчевих пега које ће се увећати за 30 до 50%. Онај ко буде припремио и опремио своје станиште за такву промену има повећане шансе да преживи и он и његова породица.  

Ако сте срамежљиви и неповерљиви за било какав интервју и уплитање било кога у Вашу интиму, Ваш лични поглед на свет, пробајте да поправите стање свога здравља побољшањем здравости свога стана-куће проучавајући следећа упутства и примењујући она за која верујете да Вам могу бити од помоћи:



VII.    СТРАТЕШКА УПУТСТВА ЗА ЗДРАВО СТАНОВАЊЕ

Свака здрава кућа (стан) треба да омогући својим корисницима максималну удобност природним одговорима (уз помоћ природних материјала) без механичких  електронских помагала. Природни материјали (дрво, трска, плута, опека, глина, креч,..) имају свеобухватан, целовит и пријатан утицај на нас. Они интегришу, оживљавају и држе сва наша чула у одличној кондицији што вештачки-синтетички материјали нису у стању да постигну. Када се користе локални природни материјали, човек је аутоматски уклопљен и у складу са својом околином тј. са вечним циклусима природе. Ти локални материјали максимално одговарају локалним климатским условима и увек их има у изобиљу.
         

A.  ПОЛОЖАЈ КУЋЕ-СТАНА

1.   Гледајте да не станујете на табу (забрањеним) местима као што су:

          а.  некадашња гробља и костурнице
          б.  некадашњи храмови, капеле, света места
          в.  некадашња места погрома и битака
          г.  некадашњи логори, мучилишта и губилишта
          д.  некадашњи крематоријуми
          ђ.  некадашњи или садашњи вулкани
          е.  некадашње или садашње сеизмичке раселине и клизишта
          ж. некадашње болнице
           з.  некадашњи затвори
           и. некадашње кланице
           ј.  некадашња ђубришта

Уколико ипак станујете на таквом неком табу месту препоручујемо Вам да се преселите на неко здравије место или ако то не можете приступите одређеним поступцима заштите и изолације своје куће-стана од негативних зрачења којима сте изложени.



2.   Такође гледајте да не станујете у близини великих еколошких атентатора на животну средину:

                  а. нуклеарне и термо централе
                  б.  рафинерије нафте
в.  индустријске зоне и хемијски погони
г.  жељезаре
д.  котларнице и топлане
ђ.  аеродроми
е.  ауто-путеви, магистралне саобраћајнице и булевари
ж.  жељезничке, аутобуске и метро станице
      и трамвајске ремизе
з.   жељезничке и трамвајске пруге
и.  бродоградилишта
ј.   рудници угља, бакра, живе, сребра, итд.
к.   цементаре
л.   каменоломи
љ.  депоније отпада
м.  далеководи електроводови високог напона
н.  радио и ТВ предајници
њ.  базне станице, предајници и појачивачи мобилне телефоније
о.  антене и одашиљачи са високим фреквенцијам
п.  војни радари
р.  локације на којима су пале бомбе

Уколико ипак станујете на таквом неком месту у близини великих еколошких атентатора препоручујемо Вам да се преселите на неко здравије место или ако то не можете да одређеним поступцима приступите заштити и изолацији своје куће-стана од негативних зрачења и шкодљивих утицаја којима сте изложени.

3.  Избегавајте објекте који су изграђени на подводним теренима, на шљаци и на рудним налазиштима. Подземне текуће воде често носе собом отпатке- загађиваче (канализација, фекалне материје, гробља,..). Исто важи и за подземне стајаће водене слојеве и језера.

Уколико ипак станујете на таквом неком месту преселите се на другу бољу локацију или бар заштитите стан-кућу са одређеним изолаторима.

4.   Избегавајте станове и куће који су оријентисани ка северу, дакле немају ни мало сунца у већем делу године.

Уколико ипак станујете у стану који је комплетно оријентисан ка северу препоручујемо Вам да се преселите у неки здравији стан (спаваћа и дечија соба треба да гледају на исток, југ или у најгорем случају на запад) или ако то не можете покушајте да одређеним поступцима приступите "отопљавању" и "осунчавању" Вашег станишта.

5.      Не бирајте станове који су виши од четвртог спрата. Изаберите становање што ближе тлу јер се на површини земље остварује најблаготворнија симбиоза и претапање космичких и земаљских треперења. Свако становање вишље од четвртог спрата повећава ризик и проценат оболења.

Уколико ипак станујете у стану који је на вишим спратовима од четвртог препоручујемо Вам да се преселите у неки здравији стан од приземља до четвртог спрата или ако то тренутно не можете покушајте да одређеним поступцима приступите "уземљивању" и "оприрођавању" Вашег станишта.

6.      Не бирајте станове који се налазе дозидани поред лифт кућице.

Уколико ипак станујете у стану који се налази дозидан уз лифт кућицу препоручујемо Вам да се преселите у неки здравији стан од приземља до четвртог спрата или ако то тренутно не можете прво покушајте да пронађете место у стану које је најмање озрачено а затим одређеним поступцима приступите "изоловању" штетних зрачења и "оприрођавању" Вашег станишта.

Б. ФОРМА И КОНСТРУКЦИЈА КУЋЕ,
ГРАЂЕВИНСКИ МАТЕРИЈАЛИ И ИНСТАЛАЦИЈЕ

1. Избегавајте зграде са оштрим угловима, комплексним и агресивним формама, равним крововима и нарочито обрнутим пирамидама.

Уколико ипак станујете у стану који је у згради са оштрим угловима, комплексним и агресивним формама, равним крововима и нарочито у форми обрнуте пирамиде препоручујемо Вам да се преселите у неки здравији компактнији и мање упадљив објекат или ако то тренутно нисте у могућности покушајте да одређеним поступцима приступите "уцелињавању" и "заобљавању" Вашег станишта.


2. Избегавајте зграде од монтажних префабрикованих армирано-бетонских елемената. Бетон има негативан утицај на ћелијску структуру, скелет, крвоток и мозак човека.

Уколико ипак станујете у таквој некој згради од префабрикованих армирано-бетонских елемената препоручујемо Вам да се преселите на неко здравије место или ако то не можете да одређеним поступцима "оприрођавања" приступите заштити своје куће-стана од негативних зрачења и утицаја армирано-бетонских елемената којима сте изложени.



3. Избегавајте зграде од сипорекса и блокова који су произведени од шљаке и пепела из термо-топлана.

Уколико ипак станујете у таквој некој згради од сипортекса и блокова који су произведени од радиоактивног пепела са термо-топлана препоручујемо Вам да се преселите на неко здравије место или ако то не можете приступите одређеним поступцима "оприрођавања" и заштите своје куће-стана од негативних радиоактивних зрачења и других штетних по здравље утицаја којима сте изложени.


4. Избегавајте зграде са термоизолацијом од стиропора и стаклене вуне.

Уколико ипак станујете у таквој некој згради са термоизолацијом од стиропора и стаклене вуне препоручујемо Вам да се преселите на неко здравије место или ако то не можете да одређеним поступцима приступите заштити своје куће-стана од негативних утицаја стиропора и стаклене вуне (која је изузетно шкодљива за Ваше дисајне органе) којима сте изложени.


5. Избегавајте у континенталној и полуконтиненталној клими зграде које имају фасадне зидове мале дебљине од 30 до 33 цм. Вечно ћете се борити са гљивицама и плеснима и имаћете увек увећане трошкове за грејање зими а лети ћете морати бежати из стана у природу или ћете морати инсталирати клима уређај (који може постати нови извор шкодљивости за Ваше здравље) .

Уколико ипак станујете у таквој некој згради са "сиромашном" дебљином зидова препоручујемо Вам да се преселите на неко здравије место или ако то не можете приступите накнадном "подебљању" зидова ради заштите од превелике топлоте лети и превеликих трошкова грејања зими.


6.   Избегавајте зграде у које су у приземљу уграђене трафо станице. Њихов негативни утицај  електромагнетног загађења може се распростирати и до четвртог спрата.

Уколико ипак станујете у таквој некој згради у коју је уграђена трафо-станица препоручујемо Вам да се преселите у неку здравију зграду или ако то нисте у могућности померите бар Ваш кревет (кревете Ваше породице) у најмање угрожену електромагнетним зрачењима зону у Вашем стану. Постоји и скупља варијанта да око Вашег стана уградите Фарадејев кавез за заштиту од зрачења.


7.   Избегавајте зграде којима је на крову инсталиран радиоактивни громобран.

Тражите да се радиоактивни громобран замени класичном громобранском инсталацијом. Србија, као земља најфантастичнијих експеримената и чуда једина је земља у Европи која је дозволила постављање радиоактивних громобрана на стамбене објекте, дечије вртиће, чак и породилишта. Коначно је донет и закон о демонтирању радиоактивних громобрана који су озрачивали становништво више деценија али већина њих још увек није демонтирана.


8.  Избегавајте станове (куће) који имају уграђено подно грејање.

Најмање опасно подно грејање је на топли ваздух управо онакво какве су имале виле у Кнососу на Криту пре више хиљада година. Проток загрејане воде кроз цеви инсталиране испод пода узнемиравају биопоље Вашег стана, а о електричним грејачима у поду да и не говоримо. Било које подно грејање захтева невероватно висок степен хигијене у стану ради смањења честица прашине које се топлином дижу и лебде у ваздуху тако да их ми удишемо и загађујемо своје дисајне органе. Поред тога особе које имају проблеме са венама не би смеле да живе у стану са подним грејањем.


9. Ако градите "еко кућу" избегавајте да соларни колектори, ветрогенератори, топлотне пумпе, постројења за биогас итд. буду изнад или поред Ваше спаваће и дечијих соба.

Ако су већ постављени на погрешно место тамо где спавате и сањате изместите их или поставите одговарајуће заштите и изолације.



10. Ако градите "паметну кућу" у којој је "све на дугме и на сензоре" покушајте да не препрограмирате свој живот тако да на крају Ви и Ваша породица будете њени робови. Сваки нови дан може бити јединствен и непоновљив али не и у испрограмираној кући.

Ако Вам је "паметна кућа" препаметна и намеће Вам нешто што Вам смета и што Вас роботизује и одузима Вам спонтаност реакције препрограмирајте је и укините јој висок степен одлучивања.
 


11. Проводник кабловске и интернет мреже не треба да пролази у близини Вашег  брачног кревета нити у близини кревета Ваше деце.

Ако пролази у близини Ваших спаваћих кревета изместите га или се заштитите од њега.


12. Избегавајте да станујете у згради на којој се налазе радио и ТВ предајници и предајници и појачивачи мобилне телефоније, тзв. базне станице мобилних оператера.

Ако ипак станујете у таквој згради иселите се у неку другу мање угрожену зграду или предузмите постављање одређених изолација и заштита.


13. Избегавајте да све грађевинске проблеме од прилазних путева, преко тераса и лођа до конструкције и зидова и таванских конструкција решавате "бетонирањем". Постоје други грађевински материјали од дрвета до опеке који нису штетни по људско здравље као што је то бетон у свим видовима од пено-бетона до армираног бетона.

Уколико ипак станујете у таквој некој згради која је сва од бетона са бетонираним прилазима и терасама препоручујемо Вам да се преселите на неко здравије место или ако то не можете да одређеним поступцима "оприрођавања" приступите заштити своје превише бетониране куће-стана од негативних зрачења и утицаја бетона којима сте изложени.


14. Поштујте безбедоносне раздаљине од "електромагнетног загађења":

·      од електрифициране пруге: 1000 метара
·      од радио и ТВ предајника: 1000 м
·      од високонапонских далековода:  за 300 кВ : 500-1000 м
      за 110 кВ : 250-500 m / за   20 кВ : 60-100 м / за   15 кВ : 25-50 м
·       од трафостанице: 10-50 м
·       од електричних кућних апарата: 1-4 м
·       од утичнице од 220 В : 70-100 цм
·       од електричног спољњег вода 220 В : 50-70 цм
·       од електричног вода у зиду 220 В : 30-50 цм


15. Свака кућа треба да има свој врт, своју башту који треба да буду у свако годишње доба место разних дивота. Дивота за очи и ужитака за непце. Различито цвеће и грмље често крије у себи отрове. Неко тако лепо цвеће и неке тако укусне бобице скривају опасне или чак смртоносне замке. А отров је понекад концентрисан само у једном делу биљке (плоду, цвету, корену, кори или главици). Када планирате свој врт треба да размислите које су добре а које опасне биљне врсте. На пример и пузавице на фасади Ваше куће могу да буду вишеструко корисне.

     
    
16. Биљке које гајите у Вашој кући или стану такође могу бити и корисне и штетне. Неке могу чак и да Вам прочисте ваздух од испарења бензина, формалдехида и других гасова шкодљивих по здравље.

  
Свака здрава кућа (стан) треба да омогући својим корисницима максималну удобност природним одговорима (уз помоћ природних материјала) без механичких  електронских помагала. Природни материјали (дрво, трска, плута, опека, глина, креч,..) имају свеобухватан, целовит и пријатан утицај на нас. Они интегришу, оживљавају и држе сва наша чула у одличној кондицији што вештачки-синтетички материјали нису у стању да постигну. Када се користе локални природни материјали, човек је аутоматски уклопљен и у складу са својом околином тј. са вечним циклусима природе. Ти локални материјали максимално одговарају локалним климатским условима и увек их можете наћи у изибиљу.
За Вашу здраву будућност више вреди уложити средства у пројектовање нове или у адаптацију старе куће или стана да она постане здрава него улагати средства у проводе, летовања, зимовања и егзотична путовања.
         

B.  НЕКА ЕКОЛОШКА УПУТСТВА ЗА СПАВАЋЕ И ДЕЧИЈЕ СОБЕ

Неопходно је да се инсистира на смештају кревета, пошто ми проводимо просечно осам часова дневно спавајући, скоро трећину нашег времена испружени или скврчени на истом месту током низа година. Постављање кревета на здраво место је од примарне важности утолико пре што је доказано да ми у сну губимо 2/3 наше дневне отпорности. Ако кревет није постављен на здраво место онда он није спасоносан за наш сан, одмор и наше здравље. Кревет је такође место за осећајност, нежност и љубавне несташлуке човека и жене.

Постоје преко три туцета  упутстава за постављање кревета на здраво место!


Уколико желите испитивање свога стамбеног и/или радног простора имамо две варијанте за Вас, једна је истраживање на даљину (телерадиестологија) а друга истраживање на лицу места баш у Вашем простору. За прву варијанту потребно Вам је да одвојите минимална финансијска средства а за другу цена зависи од површине Вашег простора за истраживање, од његове удаљености од Новог Сада и од Ваших захтева за коришћењем одређених техника испитивања.
За прву варијанту треба да нам пошаљете пројекат (основу, пресек и може и која фотографија)Вашег стана са распоредом инсталација и намештаја као и са његовом позицијом у згради, план коришћења спратова по етажама, план насеља у коме живите са тачно обележеном позицијом Ваше зграде у којој живите, удаљеност у метрима од трафо станице, далековода високог напона, радио и ТВ предајника, предајника мобилне телефоније, електричне пруге, трамваја, индустријских загађивача (све то нам можете обележити на плану града који можете скенирати и послати нам на e-mail: atelje_devic@yahoo.com  
Мејлом ћете, по уплати, добити и резултате наших истраживања као и писмене објашњења и савети о мерама које треба предузети ради "оздрављивања" Вашег станишта и Вашег радног простора.

За другу варијанту можете нам припремити све то исто и послати а онда ћемо се договорити о самом изласку на терен тј. о датуму испитивања Ваших стамбених и радних простора.


Г. НЕКА ЕКОЛОШКА УПУТСТВА ЗА ПОДОВЕ ОД ДРВЕТА
(Извод прављен из књиге "Биоизградња" аутора Радојице Терзића)

Од свих површина у кући човек има највише контакта са подом. Један од битних услова за добар под, мора бити његова еластичност, јер што је под тврђи, то је његово негативно дејство веће, а то се одражава на деформацију кичме и проширење вена.
У суштини под мора да буде чврст, сув, еластичан и пријатан за око. Две најважније врсте дрвених подова јесу такозвани бродски под и паркет.
ПАРКЕТ се производи од јасена, букве и храста (храстов паркет не постављати у спаваћу и дечију собу – примедба Војислава Девића) спада у "тврде" подове, због подлоге на којој се поставља, као што је цементна подлога. Обично се за подлогу лепи битуменом, или неким другим лепком, који не спада у биолошки исправне материјале.
          Паркет мора да испуњава одређене захтеве у погледу димензије и начина уграђивања да би се сврстао у биолошки здраве подове:
Обрада дрвеног пода: …………………….
Припрема површине: ………………………..


Д. УПУТСТВА ЗА ИЗБОР ЗДРАВОГ НАМЕШТАЈА

Уопштено гледано већина људи бира себи намештај за кућу-стан руководећи се пре свега функцијом коју он треба да обавља, естетиком коју треба да има да би се уклопио у жељени амбијент и наравно ценом. Питања типа "да ли је овај комад намештаја по својој форми, структури и материјалу здрав и безопасан по здравље свих укућана?" обично се не постављају и просечна породица не размишља на ту тему.

Сваки предмет у кући, самим и тим и намештај утиче својим видљивим и невидљивим вибрацијама на квалитет стамбеног простора.

Уколико ипак пожелите да се позабавите питањем здравости намештаја нудимо Вам за почетак стручна упутства за избор здравог намештаја:

УОПШТЕ:
Постоји десетак упутстава за правилан избор здравог намештаја!


Ђ. НЕКА ЕКОЛОШКА УПУТСТВА ЗА РАДНА МЕСТА, КАНЦЕЛАРИЈЕ И БИРОЕ ТЈ. РАД СА РАЧУНАРИМА

Светом се шири нова врста загађења. Ово загађење долази од све веће количине електронске опреме код куће и у канцеларијама-бироима плус елктромагнетна зрачења од предајника радио и ТВ одашиљача, предајника-појачивача мобилних телефонија и од разних мировних, војних и шпијунских сателита. Сва ова опрема зрачи електромагнетне таласе. Резултат овог зрачења је покривач радијације који застире све, а познат је под именом "електронски смог". Електронски смог је сума радио-таласа који индукују електричну струју у металним предметима, те они постају антене.
Савремена архитектура пружила је кроз градњу стамбених и пословних објеката у XX веку величанствена дела у којима је, на жалост се испоставило, веома тешко и опасно како живети тако и пословати. Већину савремених стамбених и пословних објеката мучи »синдром болесних зграда«. Фотохемијски смог је распрострањен у 90% модерних радних амбијената.
Харвардска школа медицине сигнализирала је крајем XX века да је компетитивност једног предузећа повезана са квалитетом пословног простора који предузеће нуди својим запосленима. Примењујући принципе геобиологије и биоархитектуре у уређењу простора предузећа смањују се умор, грешке, немогућност концентрације и одсутност због боловања а ефикасност, рентабилност и пријатност у пословању се осетно повећавају.


УОПШТЕНЕ ПРЕПОРУКЕ ЗА КАНЦЕЛАРИЈСКЕ РАДНЕ ПРОСТОРЕ

  а. Чувајте се клима уређаја! Боравак у просторији са еркондишном може да проузрокује нападе астме, болове у грудима и непријатно "цурење носа", тврде француски истраживачи. Особе које раде у канцеларијама са еркондишном два и по пута чешће пате од инфекција горњих дисајних путева него људи који раде у просторијама које се проветравају природним путем тврде истраживачи!
·      Због оптималног рада Вашег сопственог биоклиматског регулатора разлика у температури између спољње и унутрашње не би смела бити већа од 6 – 8 целзијусових степени. На пример ако је напољу температура +40ºЦ онда у радном (али такође и у стамбеном простору) не би смела бити нижа од +32ºЦ. Ако укључите клима уређај да ствара већу температурну разлику угрозићете сопствено здравље.
·      Такође добро проучите упутства за начин чишћења Вашег клима уређај (редовна замена филтера или прање у прописаном временском размаку) због тога што се у клима уређају легу опасне бактерије и гљивице (на пример Aspergilus niger) које у филтерима и цевима клима – уређаја воде неприметно и неометано свој сопствени живот. Ту се скупљају и размножавају а са ваздухом који струје улазе директно у људски организам. Великој влази радују се нарочито гљивице и вируси). Бактерије као што су каткад и legionelle, бактерије које изазивају тешку упалу плућа. Нагло повећање телесне температуре, повезано са кашљем, боловима у грудима и стомаку, повраћањем и тешкоће са дисањем први су симптоми ове легионарске болести која у чак 15 до 20 одсто случајева имају смртни исход. Висока влажност настаје кондензацијом, при хлађењу врућег ваздуха. Због тога је веома важно да се клима уређаји искључују и чисте бар једном годишње. Све речено о клима уређајима важи и за оне у аутомобилима, који полако постају стандардна опрема и које такође треба чистити и мењати им филтере.

б. Чувајте се употребе флуоросцентних цеви,неонске расвете јер она може да поред умора и раздражљивости изазове и опадање косе и неке врсте канцера коже. Флуоресцентне цеви испуштају полихлориране бифениле (PCB).
в. Чувајте се фотокопир апарата који поред електромагнетног штетног зрачења емитују и штетни прах а неки и опасни озон. Избегавајте рад у близини фотокопир апарата. Поставите га у највећу канцеларију где ће бити довољно ваздуха и места да се он удаљи од радних места.
г. Чувајте се употребе мутних, матираних и димљених стакала за прозоре зато што она смањују и коиличински и вибрационо ниво природног дневног осветљења тако да долази до замора ока, нервне напетости чак и до оштећења вида.
д. Чувајте се употребе синтетичких материјала, пластичног намештаја и пластичних преграда због токсичне емисије формалдехида и око стотину других испарљивих органских једињења.
ђ. Чувајте се синтетичких таписона, PVC подова, пластичних тапета (због повећања електростатичким електрицитетом штетним пољудско здравље).
е. Употреба лепкова, боја, лакова и средстава за заштиту и чишћење која садрже канцерогене и надражујуће материје.
ж. Чувајте се херметички заптивених (због уштеде енергије) канцеларија које имају вештачко проветравање.
з. Чувајте се копир апарата. Прво због њиховог електромагнетног зрачења. Друго због њиховог хемиског штетног загађења. У процесу копирања мокрим путем ослобађају се безмирисни угљоводоници, који изазивају замор и надражај коже. У процесу копирања сувим путем испушта се озон, који дражи очи и дисајне органе..
  

Енергетско поље савременог бироа у којем раде запослени на рачунарима је деструктурисано емисијом електромагнетних таласа и електростатичким набојем и разбијеним негативним јонима тако да су такви радни простори грубо речено истински "ждерачи енергије". Запослени на рачунарима, факсовима, копир машинама, терминалима,..) постају нервозни, ненормално уморни, депримирани, болесни што је знак да треба да размишљају да се заштите од поремећаја магнетских поља.
Симптоматологија је следећа:
  • Умножавање психоматских тегоба индуцираних кроз стрес.
  • Повећана осетљивост респираторних упала вирусног порекла је један од извора повећане одсутности са посла.
  • Смањење капацитета концентрације, губитак интереса за посао.
  • Главобоља или утисак неизбежне мигрене.
  • Фацијална еритроза (зајапуреност), оспице, очни болови.
  • Повећана осетљивост на дим или на друге изворе загађења.
  • Низак притисак и убрзање пулса.
  • Тешко дисање (алергично и/или астматично).
  • Мишићна укоченост, болови леђа и потиљка и врата.
  • Неуобичајена раздражљивост.
  • Помањкање апетита, гађења и мучнине.
  • Болови и лупање срца.
  • Поспаност, дремљивост на радном месту.
  • Поремећаји ноћног сна.
  • Преурањени умор за време рада.

Сви ови клинички знаци могу се појавити у радној популацији тотално изван свих оних који раде на рачунарима, но статистике доказују два пута значајнију фреквенцију појављивања у групи радника који су везани са сталним радом са рачунарима.
Шкодљивости хазардних утицаја на здравље оператера не сабирају своје ефекте већ их мултипликују.



ПОСЕБНЕ ПРЕПОРУКЕ ЗА КАНЦЕЛАРИЈСКЕ РАДНЕ ПРОСТОРЕ
Постоје преко три туцета  упутстава за уређење канцеларија са рачунарима!

Постоје више врста корисних биљака које Вам могу прочистити ваздух у радним просторима..


Е. ЕКО-УПУТСТВА ЗА ПРОЈЕКТОВАЊЕ ЕЛЕКТРО-ИНСТАЛАЦИЈА

Проблем "електромагнетног смога" све више обузима градове и улази све више у жижу научних истраживања. Констатовано је на бројним научним симпозијумима неусаглашеност званичних законских сигурносних норми и реалних здравствених проблема становника који живе или раде у близини далековода високог напона на растојању предвиђеном тим истим нормама као безбедоносно.

Пре сваког пројектовања требало би да је свакоме јасно, да сваки потрошач струје, сваки електрични вод у кући производи поља у најближој средини човека.
Данас се често полаже велика вредност на висок електротехнички конфор – електротехничку удобност која се заснива на великом броју утичница (могућности за прикључивање лампи и осталих електричних уређаја и помагала) и прекидача. Велика је грешка што се при том искључује утицај целокупне електричне инсталације на човека и на његово здравље.

Постоји најмање туце упутстава за пројектовање електро-инсталација!



И опет да све осмислите/осмислимо и реализујете/реализујемо како ваља тј. да оздравите своје станиште и своје радно место остају Вам још многа искушења  да бисте "здраво живели" од исхране (здрава и загађена храна као и количине које уносите у организам), понашања и комуникације са другима (рат и мир, поштовање и непоштовање другога и његових потреба и интереса…) до Ваших везивања, предавања и заробљавања разним врстама екрана (телевизиским, рачунарским и оних на мобилним телефонима). За сада, даћемо Вам препоруке за коришћење мобилних телефона.


Ж. ЕКО-УПУТСТВА ЗА КОРИШЋЕЊЕ МОБИЛНИХ ТЕЛЕФОНА

Светске агенције су пренеле (према СВЕДОКУ од 18. јуна 1996.) запањујућу вест: "Мобилни телефони могу, код оних који их употребљавају, повећати ризик од рака и астме, тврди се у једном истраживању, објављеном у Лондону. Поред тих болести, научници сумњају да мини покретни телефони могу узроковати и Алцхајмерово обољење. У истраживању које се темељи на сазнањима научника са три континента, Америке, Аустралије и Европе, указује се да мобилни телефон као мала радио станица, емитује и прима микроталасе који могу да оштете мождане ћелије и доведу до болести".

Истраживачи Шведске краљевске акдемије наука објавили су резултате који показују да је зрачење мобилних телефона посебно штетно за децу јер њихов мозак још није потпуно развијен, а кости лобање су тање и осетљивије него код одраслих особа. Шведски академици су дошли и до сазнања да је двоструко већа опасност стварања тумора мозга на оној страни главе на којој се мобилни телефон држи током разговора.

Научници упозоравају да, након цигарета, највећу претњу људском здрављу представља радијација мобилних телефона. Корисници се, тврде медији, све чешће жале на главобоље, слабије памћење, вртоглавице, слабљење вида и слуха. Истиче се И да UHF радиоактивни зраци које шаљу мобилни телефони – реч је о фреквенцијама од 900-1.800 MHz – озбиљно оштећују мозак и стварају срчане сметње. Национални институт за физику Велике Британије утврдио је да су корисници мобилног телефона који носе наочаре 20 одсто изложенији радијацији од осталих.

Професор др Илија Лакићевић сматра "да је можда најдраматичнија последица негативних својстава мобилних телефона утицај на човекову свест и подсвест".

TANJUG је пренео децембра 2000. године вест: "Дилеме о томе да ли су и колико мобилни телефони опасни по здравље својих корисника ових дана су на међународној конференцији под називом "Мобилни телефони и здравље" у португалској престоници закључили – популарне справице су извор одређеног степена радијације…Претерана употреба "мобилног" постаје опасност за човекову околину, а посебно за корисника ове, без сумње, најмодерније справе за хитру комуникацију – истакнуто је усвим рефератима који су поднети на дводневном скупу у Лисабону...Сви експерименти позваних научника и стручњака за радијацију, а обављена су истраживања на 50 различитих места, непобитно су, без изузетка, доказали да употреба мобилних телефона тешко оштећује здравље корисника".

Недавно истраживање обављено у Вашингтону, а под надзором др Џорџа Карла, каже да свакодневна употреба мобилних телефона може довести до слабљења вида, слуха, али и тренутно губитка памћења и конфузије. Др Карл је недвосмислено доказао да радио таласи фреквенције од 900 до 1.800 мегахерца, на којој функционишу сви данашњи системи мобилне телефоније, значајно смањују имуни систем и повећавају "шансе" корисника мобилних телефона да оболе од канцера.

Научници су још 2001. године упозорили да западном свету прети епидемија отеклих зглобова руку и артритичних палчева. Разлог је опседнутост младих слањем кратких порука преко мобилног телефона.

Мобилни телефони, иако раде са мањим снагама него базне станице, представљају потенцијално већу опасност по здравље људи. Разлог за то је што се они приликом употребе држе уз уво у непосредној близини главе. При томе се највећи део емитоване електромагнетске енергије из антене мобилног телефона апсорбује у можданом ткиву. С обзиром да је мождано ткиво слабо васкуларизовано, крвотоком се само мањи део топлоте пренесе до осталих делова тела. Због тога се у можданом ткиву јављају "вруће тачке", запремине неколико цм³, у којима долази до пораста температуре. При порасту температуре већем од 4,5ºC долази до термичког оштећења неурона, а пораст мањи од 1ºC не изазива оштећења ткива.
1. Не носите мобилни телефон уз тело, нарочито не у џепу кошуље или сакоа поред срца, нити поред било којег од 7 жвирова (ЖВИР = ЖИВОТНИ ВИР = ЧАКРА).
2. Када разговарате немојте наслањати мобилни директно уз уво. Оставите размак од л до 2 сантиметра између мобилног и свога уха.
3. Када позивате било који број сачекајте да видите на екрану да је сигнал успостављен па тек онда принесите мобилни у близину уха. Док се Ваш позивни сигнал не пробије до мобилног телефона којег зовете зрачење је највеће.
4. Ноћу ископчавајте мобилни телефон сем ако не чекате животно важну вест. Ако га ипак држите укопчаног немојте га држати поред своје главе на ноћном сточићу или, не дај Боже, испод јастука. Удаљите га најмање метар-два од Вашег кревета било да је укопчан било да је ископчан.
5. Не разговарајте мобилним у лифту јер он аутоматски мора да појачава снагу свога емитовања а тиме више угрожава Ваш мозак.
6. Не разговарајте мобилним док возите аутомобил јер можете да доживите саобраћајну несрећу (у Србији је сваки шести судар проузрокован коришћењем мобилног у току вожње). Ако Вам мобилни телефон зазвони у току вожње прво се паркирајте у страну па тек онда разговарајте али прво изађите из аутомобила јер маса метала око Вас проузрокује појачање снаге мобилног да би сигнал пробио лимену облогу.
7. Не водите дуге разговоре преко мобилног телефона јер тиме можете изазвати поремећај сопственог имунитета и здравље да Вас ње подсећамо да можете изазвато појаву тумора на сопственом мозгу. Ако разговарате преко мобилног телефона дуже од два минута препоручујемо Вам да промените ухо, тј. да користите оба уха. Када дођете до стабилног телефона разговарајте колико год Вам је воља и колико може да истрпи Ваш новчаник. У принципу ако сте неког толико жељни да би разговарали са њим дуже од сата а он није у другом далеком граду или на другом континенту уговорите састанак видите се и испричајте уживо, имаћете лепши и здравији доживљај јер живот уживо и реални контакти захтевају целокупну личност. Телефонски је лакше глумити (и заљубљеност и верност и пословност). 
8. Ако морате да шаљете више десетина SMS порука дневно укуцавајте их мењајући руку тј. палац. Тиме чувате и зглобове свога палца и распоређујете зрачења равномерно на обе руке.
9. Не носите више од једног мобилног телефона са собом Ако носите два или три мобилна и још ако су сваки повезани са другим мобилним оператером тиме привлачите зрачења две или три најближе базне станице та два или три мобилна оператера и тиме нарушавате свој имунитет, односно постајете осетљиви на све врсте оболења.
  

VIII. БИБЛИОГРАФИЈА РАДОВА

О ЗДРАВОМ МЕСТУ, ЗДРАВОМ СТАНОВАЊУ И ЗДРАВОЈ ГРАДЊИ


1.   Кућа и покућство у северном Банату, Александар Стефановић,  “Банатске Хере”, Нови Сад 1958.
2.   Priručnik za komunalnu higijenu, prof.dr Sergije Ramzin, Medicinska knjiga, Beograd-Zagreb 1966.
3.   Наши средњевековни писци о избору места и положају споменика културе, др Доброслав Ст. Павловић, Саопштења Републичког завода за заштиту споменика културе, Београд 1970.
4.   Летњи станови на Пештерском Коштен пољу, Ранко Финдрик, Саопштења XIII Завода за заштиту споменика културе, Београд 1981.
5.   Granice rasta, Meadows, Randers, Behrens, Stvarnost, Zagreb 1974.
6.   Extraits de la documentation des Instituts europeens de recherches en Geobiologie, Chateau de Chardonne, 1974.
7.   An anthropological analysis of chinese geomancy, Stephan D.R. Feuchtwang, Vithagna B.P.447 Vientiane, Laos 1974.
8.   Ondes de vie – Ondes de mort, Jean de la Faye, Robert Lafont, Paris 1975.
9.   Bauen als Umweltzerstorung, Rolf Keller, Verlag fur Architectur, Artemis, Zurich 1976.
10.       Jurdana – rašlje i visak života, Grafički zavod Hrvatske, Zagreb 1979.
11. Das gesunde Haus, Dr med. Hubert Palm, 8 Auflage, Ordo-Verlag-Konstanz, 1979.
12. Architecture du paysage en Asie orientale, Sophie Clement, Pierre Clement, Shin Yong Hak, L, Ecole nationale superieure des Beaux-Arts, Paris 1982.
13.  La medecine de l´habitat, Jacques La Maya, edition Dangles, Saint Jean de Braye, 1983.
14.  Anthropologie de l,espace, François Paul-Levy et Marion Segaud, Centres Georges Pompidou, CCI, Paris 1983.
15.       Кућа и стан на селу у Србији у другој половини XVIII века, према сведочењима савременика, Ранко Финдрик, Саопштења XVI Републичког завода за заштиту споменика културе, Београд 1984.
16.       Hauts-lieux cosmo-telluriques, Blanche Merz, 3emme edition, Georg editeur, Geneve 1987.
17.       Избор места за становање, Војислав Девић, Комуникације 46, фебруар, Београд 1986.
18.       Habitation et sante, Jean-Paul Dillenseger, edition Dangles, St-Jean de Braye 1986.
19.       Sante et cosmo-tellurisme, B.Legrais et G.Altenbach, edition Dangles, St Jean de Braye, 1986.
20.       Gesundes Wohnen – ein kompendium, Beckert/Mechel/Lamprecht, Beton-Verlag, Dusseldorf 1986.
21.       Градитељско наслеђе и подстицај – куће архитекте Боже Петровића, Етнографски музеј у Београду, Београд 1986
22.       Добра и лоша места, Александар Палавестра, Расковник број 49, Београд, јесен 1987.
23.       Habitat et sante, G. Altenbach et B. Legrais, Cosmitel, Altkirch 1987.
24. Народно градитељство на Балкану, Д.Ст.Павловић, Р.Ангелова,     Н.К.Муцопулос, Ж.Стојка, Х.Сезгин, Републички завод за заштиту споменика културе СР Србије, Балканолошки институт САНУ и Друштво конзерватора Србије, Београд 1987
25.       Traite de geobiologie, B.Babonneau, B.Lafleche, R.R.Martin et dr J.Peze, editions de l,Aire et les Auteurs, Lausanne, 1987.
26.       Кућа у шајкашким селима – изложба фотографија, В. Катић и З. Карановић, Матица српска, Нови Сад 1988.
27.       Салаши Војводине у прошлости и будућности, Сомбор, 1989.
28.       Смернице за ревалоризацију панонске куће, Војислав Девић, Анализа блока Змајева-Добровољачка у Каћу, ЈП Урбанизам, Нови Сад 1990.
29.       Биопатогеност архитектонског простора и индивидуални сензибилитет, Мр   Мирко Горник, докторска дисертација број 93, Београд 1990.
30.       Грађевинска биологија, Ернст Нојферт, Архитектонско пројектовање, Грађевинска књига, Беoград 1990.
31.       Дрво у градитељству села Србије, Зоран Б. Петровић, Етнографски музеј у Београду, Београд 1992.
32.       Народно градитељство Војводине – Кућа као споменик културе, Мирјана Ђекић, Покрајински завод за заштиту споменика културе, Нови Сад 1994.
33.       Земља – веровања и ритуали, Ласта Ђаповић, Етнографски институт САНУ, Београд 1995.
34.       Војвођанске сеоске куће од набоја, Ервин Гиндер, ПЧЕСА, Н.Сад 1996.
35.       Судбина света, В.И. Курашов, В.П. Гајденко и П.К. Гаврјушин, Градис, Ваљево 1997.
36.       Биоизградња, Радојица Терзић, Екостан, Београд 1997.
37.       Ecologica, posebno izdanje broj 5, Zbornik referata sa savetovanja,   Beograd  1998.
38.       Етичко-еколошка посланица колегама архитектима и урбанистима ИИИ миленијума (петојезична књига на српском, енглеском, француском, немачком и руском језику), Војислав Д.Девић, Словенски институт, Нови Сад 1999.
39.       Feng Šui v praksi, Simon Brown, Založba Mladinska knjiga, Ljubljana 2000.
41. Осаћански неимари, Драгиша Милосављевић, Просвета – Београд и Завичајни музеј Прибој, Ужице 2000.

Контакти:
Милоша Бајића 7, 21000 Нови Сад
064.2213.256,  021.525.303
atelje_devic@yahoo.com   




0 коментара:

Постави коментар

Copyright2010 Skriveno saznanje Design by Izrada sajta | Zlatibor na dlanu

PVC stolarija Adaptacija stana | Molerski radovi | Spusteni plafoni | Slike i zakon postanja | Opel auto delovi Auto placevi Auto servis vw Back to TOP