Translate to:

АДРЕСА ЗА КОНТАКТ – proibiro@mail.ru

НОВИ КРИСТАЛ „КРАДЕ И ЧУВА“ КИСОНИК

 

НОВИ КРИСТАЛ „КРАДЕ И ЧУВА“ КИСОНИК

http://rt.com/news/193280-crystal-breathe-underwater-oxygen/

 

Откриће које (буквално) оставља без даха: Нови кристал краде кисеоник из ваздуха и отвара пут за дуго, дуго роњење 

 За Србски ФБРепортер превела: Љиљана Јовановић




Кристал мења боју када апсорбује кисеоник или га ослобађа. Кристал има црну боју када је потпуно засићен кисеоником а ружичасто је обојен када је кисеоник испуштен. (Слика: sdu.dk)
Дански научници су измислили револуционарни кристални материјал, који може да апсорбује и сачува велике концентрације кисеоника. Једна посуда таквог материјала може да исиса ваздух из просторије, а потом ослободи тамо где је потребно, што би могло потенцијално да потпуно избаци из употребе тешку ронилачку опрему и маске за кисеоник.
Замислите да можете да се ослободите од огромне боце за кисеоник коју носите када роните. Сада замислите било какав посао где је неопходно складиштење и правовремено ослобађање кисеоника када је апсолутно неопходно. Е за то имате нови кристал развијен на Униврзитету у Јужној Данској уз помоћ Универзитета у Сиднеју у Аустралији.
Неколико микроскопских кристала даје довољно ваздуха да једном удахнете, али посуда запремине 10 литара у стању је да усиса сав кисеоник из једне просторије.
“У лабораторији смо видели како овај Кристал апсорбује кисеоник око нас” – рекла је професорка Кристин Мекензи, која је водила ову студију.
Различите материје различито реагују кад се изложе кисеонику, од вина и од хране до микроорганизама, на то утичу многи фактори који суштински мењају њихове особине: притисак, температура као и време у коме су биле изложене његовом деловању. Међутим, оно што се добија са новим открићем је начин да се контролише количина кисеоника али без реакције са њим. Овај кристални материјал је прегледан помоћу X-зрака да би се испитало како изгледа када је пун кисеоником и када је празан.
“Важан аспект овог новог материјла је да не реагује иреверзибилно са кисеоником, иако апсорбује кисеоник такозваном хемапсорпцијом. Материјал је истовремено сензор и рецептор тако да можемо да га користимо као материјал који везује, складишти и транспротује кисеоник – као чврст вештачки хемоглобин”- каже Мекензи.
“Занимљиво је да овај материјал може да апсорбује и отпушта кисеоник више пута, а да не изгуби способност и карактеристике. То је као када сунђер потопимо у воду, он упија воду и стискањем га цедимо и воду избацимо, а то можемо да поновимо много пута” – наставља она.

Слика из sdu.dk
Све што треба урадити да би се кисеоник ослободио је да се материал загреје или да се изложити притиску. И то су природни начини да се материјал испразни. Мекензи сада тражи нове методе да се то уради.
“Ми сада покушавамо да откријемо да ли је могуће да светлост буде окидач за ослобађање од кисеоника, ово има перспективу на растућем пољу вештачке фотосинезе” – каже она. За неке ће бити веома изненађујуће да сазнају да је процес складиштења кисеоника сасвим природан. Кључна компонента у новом материјалу је метал кобалт (Cо). Овај молекул поседује природни квалитет за апсорбцију и „даје новом материјалу управо такву молекуларну структуру која омогућава апсорбцију кисеоника из околине”.
Поставља се такође питање времна и брзине: различити услови могу различито да утичу и тако се могу добити различите верзије материјала. То је од кључног значаја, за примену овог материјала, где је потребно да се контролише ослобађање количине кисеоника, као на пример у гас маскама или ронилачкој опреми. Слојеви материјала, и начин паковања спречиће његову неконтролисану способност апсорбовања кисеоника из ваздуха или воде.
“Када је овај материјал потпуно испуњен кисеоником, можемо га упоредити са боцом која садржи чист кисеоник под притиском, само је разлика у томе што овај материјал можеимати 3 пута више кисеоника” – рекла је Мекензи.
Ово би било веома корисно за плућне болеснике, који сада морају да вуку велике боце са кисеоником. Али и рониоци могу једног дана да забораве на своје боце за роњење и да помоћу овог материјала “филтрирају” кисеоник из околне воде.



0 коментара:

Постави коментар

Copyright2010 Skriveno saznanje Design by Izrada sajta | Zlatibor na dlanu

PVC stolarija Adaptacija stana | Molerski radovi | Spusteni plafoni | Slike i zakon postanja | Opel auto delovi Auto placevi Auto servis vw Back to TOP