Translate to:

АДРЕСА ЗА КОНТАКТ – proibiro@mail.ru

Срећа

Седмо излагање: С Р Е Ћ А

7.1. Враћајући се поново на закључак петог излагања, који се односи на проблем усаглашености духовно - душевно - енергетских матрица, које су смештене у материјалном телу, ми се у ствари враћамо феномену среће. Појам среће у животу разумних бића која себе називају људи - заузима врло значајно место. Поред сазнања и  љубави, срећа као филозофска категорија од изузетног је значаја и у физикалном свету сваке индивидуе. Различити мотиви чине сваког понаособ сретним или несретним, тако да се спектар могућих узрока на први поглед тешко се може сагледати.

7.2. Међутим, ако боље размотримо узроке среће или несреће, уочићемо да се заправо не ради о мотивима у спољном свету, већ о процесима у свести човека, који посредно утичу на биоенергетско стање бића, изазивајући пријатна или непријатна стања свести. У том смислу односи између категорија: потреба, жеља и могућности сваког појединца, од изузетног су значаја за биланс процеса о коме је реч. Основне потребе сваког бића мање вишеисте су: жеље настају као субјективна пројекција Реалности, док су могућности лимитиране количином физичке и духовне енергије. У систему ових појава могуће су различите варијације односа, али преовладава шест основних процеса, који резултирају одређеним стањем свести и понашањем у физичком свету.

7.3. М > П > Ж

— Најповољнији процес у свести, представља стање у коме су могућности веће од потреба, а потребе веће од жеља. Овакво стање одраз је моћног, задовољног и скромног бића, што за последицу има личну срећу условљену сазнањем.

7.4.
П > М > Ж
— Нешто неповољнији процес представља стање у коме су потребе веће од могућности, а могућности веће од жеља. Овакво стање одраз је немоћног, задовољног и скромног бића што за последицу има личну срећу условљену самоконтролом.

7.5.
М > Ж > П
— Мање повољан процес у свести представља стање у коме су могуцности веће од жеља, ажеље веће од потреба. Овакво стање одраз је моћног, задовољног и амбициозног бића што за последицу ималичну
срећу
условљену
влашћу.

7.6.
Ж > М > П
— Неповољнији процес представља стање у коме су жеље веће од могућности, а могућности
веће од потреба. Овакво стање одраз је моћног, незадоволиног и амбициозног бића. што за последицу има личну несрећу и тежњу ка гомилању материјалних добара.

7.7.
П > З > М
— Најмање повољан процес представља стање у коме су потребе веће од жеља, а жеље веће од могућности. Овакво стање одраз је немоћног, незадовољног и скромног бића, што за последицу има личну несрећу и материјалну беду.

7.8.
З > П> М
— Најнеповољнији процес у свести представља стање у коме су жеље веће од потреба, а потребе веће од могућности. Овакво стање одраз је немоћног, незадовољног и амбициозног бића, што за последицу има личну несрећу и тежњу ка интригама.

7.9. Анализа приказаних процеса и њиховог утицаја на стање свести бића и његово понашање у друштву, указује на значај појма скромности у преиспитивању животних циљева и сузбијању нереалних жеља. Овај процес даље води јачању воље као предуслова за самоконтролу мисли, речи и дела. Пошто савлада самоконтролу, биће постаје човек свестан самога себе и свога деловања у физичком и духовном окружењу. Такво биће самосвесно своје локације, садржаја и деловања, спонтано се упушта у дубље сазнавање реалности, на путу ка личној срећи, слободи и савршенству.Прочитај више...

Copyright2010 Skriveno saznanje Design by Izrada sajta | Zlatibor na dlanu

PVC stolarija Adaptacija stana | Molerski radovi | Spusteni plafoni | Slike i zakon postanja | Opel auto delovi Auto placevi Auto servis vw Back to TOP