Translate to:

АДРЕСА ЗА КОНТАКТ – proibiro@mail.ru

JA SAM

ЈА САМ

Гурђијев је користио непрестано овај метод. Његов први ученик П. Д. Успенски је изјавио да је Гурђијев радио са њим помоћу ове методе. Он се непрекидно за три месеца присећао "Ја сам, ја сам, ја сам", а после три месеца је све стало. Мисли, снови, све је стало. Само је један тон остао унутра налик вечној музици: "Ја сам, ја сам, ја сам." Али то тада више није био неки напор. То је постала једна спонтана активност која је сама доносила то "Ја сам". Три месеца је тако Успенски боравио у кући и практиковао ту технику. Једнога дана га је Гурђијев позвао да изађе вани са њим. Они су тих дана боравили у руском градићу Тифлису. Гурђијев га је позвао, и они су изашли на улицу. Потом је Успенски написао у свом дневнику: "Тада сам по први пут разумео оно што је Исус говорио да је човек успаван. Читав град ми је тада деловао успавано. Људи су се кретали као у сну; продавци су нудили робу поспано; купци су куповали спавајући. Читав град је био успаван. Погледао сам Гурђијева: само је он био будан. Читав град је био успаван. Сви су били љутити, тукли су се, волели се, куповали, продавали, радили, све."

Успенски тада рече: "Сада могу видети њихова лица, њихове очи: они су били успавани, они нису били ту. Њима је недостајао њихов унутарњи центар; он није био ту." Успенски је тада рекао Гурђијеву: "Више не желим да долазим овде. Шта се догодило са овим градом? Сви ми изгледају поспано, дрогирано." Гурђијев му на то одговори: "Ништа се није догодило са овим градом. Са тобом се нешто догодило. Ти си био дрогиран. Град је остао исти. То је исти град којим си се кретао пре три месеца. Ниси могао уочити да су људи успавани јер си и ти био успаван. Сада то све можеш да видиш јер си постигао одређени квалитет свести. Након три месеца практиковања "Ја сам", постао си нешто свеснији. Део твоје свести је отишао из сна. Због тога можеш да уочиш како су други успавани, тупи, агресивни; као да су дрогирани, хипнотисани."

Успенски рече: "Не могу да схватим тај феномен да су сви успавани! Све што раде, они за то нису одговорни. Нису! Како они могу бити одговорни?" Потом се вратио и упитао Гурђијева: "Шта је ово? Да ли сам обманут? Јеси ли ми ти нешто урадио како бих ја могао видети да је читав град успаван? Не могу веровати својим очима."

Гурђијев му рече: "Ово се догађа свима. Ако се можеш присетити себе, ти ћеш спознати да се нико не труди да се присећа себе и зато се и понашају на тај начин. Читав свет је успаван. Али почни са тиме док си будан. Било ког тренутка да се сетиш, почни са "Ја сам".

Не кажем да треба да понављаш те речи "Ја сам", заправо то мора бити одређени осећај себе самога, своје присутности. То не смеју бити речи. Када се купаш, осети да си то ти, да "Ја јесам". Запамти, нисам ти рекао да требаш вербално да понављаш "Ја јесам". То можеш понављати и вербално, али то неће донети свесност.

Понављање може чак произвести још више поспаности. Постоји много људи који су понављали многе ствари, многе речи. Они су понављали молитве и мантре "Рам, Рам, Рам", али ако су то понављали без укључивања свести о себи, као сведока тела и ума, то понављање ће постати дрога, хипноза. Они, заиста, могу спавати добро помоћу тога.

За пет или шест секунди ћеш осетити да си већ заборавио да се сећаш себе. Изненада ћеш открити како су многе секунде у међувремену прошле, а ти се ниси сетио да си ту. Чак је велико чудо сетити се тога и за један минут. Ако се тога можеш без престанка присећати током једног минута, онда је то техника за тебе. То тада треба да користиш. Кроз ту технику ћеш бити у могућности да одеш иза снова и да спознаш да су снови само снови.

Како то делује? Ако би се током читавог дана могао присећати себе, тада би то продрло и у твој сан. И док будеш сањао непрестано ћеш се сећати себе. Ако се можеш сетити тога "Ја сам" током свог сна, изненада ће тај твој сан постати само сан. Пробудићеш се у сну. Тада те сан неће мочи преварити. Сан се тада неће доживети као стварност. То је механизам: сан се осећа налик стварности јер ти тада губиш присећање себе: ти губиш оно "Ја сам". Ако нема присећања себе, та стварност, назови стварност, је само један сан. У томе лежи разлика између сневања и стварности. За један медитативни ум или за науку о медитацији (випассана, сатипаттхана), то је једина разлика.

Ако ти "јеси", онда је сва стварност само сан. Ако ти "ниси", онда снови постају јава.

Текст преузет са сајта www. иванантић.нет

1 коментара:

sveta 07. новембар 2014. 13:47  

"ja sam ja" je moda postala skoro kod tkz.tragalaca za istinom, i ponavljaju kao papagaji, a to nije mantra.JA sam ja je stanje ciste svesti gde je Ja spoznato i odvojeno od ega ili persone koja obitava u 3D.Jasno se percipira beskonačno i vidi se ljubav, miriše ili dodiruje, svejedno.To je naše pravo sopstvo , i cilj sveg traganja.Nema uma, ovo je iza uma.Nema stare licnosti kako kažu neki oci.i svi ostali prosvetljeni.

Постави коментар

Copyright2010 Skriveno saznanje Design by Izrada sajta | Zlatibor na dlanu

PVC stolarija Adaptacija stana | Molerski radovi | Spusteni plafoni | Slike i zakon postanja | Opel auto delovi Auto placevi Auto servis vw Back to TOP